Felszentelték a vajdasági Mohol kétszáz éves templomát

Felszentelték a vajdasági Mohol kétszáz éves templomát

Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök ünnepi szentmise keretében szentelte fel a moholi Szent György-templomot október 19-én, szombaton.

Világos Miklós plébános indítványozta, hogy szenteljék fel az 1824-ben épített templomot, amelyet 200 éves fennállása során csak szenteltvízzel hintettek meg, püspök által krizmával való felkenésére mindeddig nem került sor.

Az ünnepi bevonulást követően a főpásztor először megáldotta a vizet, amellyel meghintette a felújított oltárt, majd a templomot, illetve a szép számban összegyűlt híveket is.

Az igeliturgia alatt a templomszentelésre szánt olvasmányok hangoztak el, majd az evangélium felolvasását követően Fazekas Ferenc megyéspüspök rövid homíliája következett.

Egyrészt megtisztítjuk a templomot mindattól, ami Istennel ellenkezik, tehát a bűntől – ezt a vízzel való meghintés jelképezi. A Jóisten megtisztít bennünket, és életet ad, hiszen a víz számunkra az életet is jelenti. Az olajjal való megkenés pedig emlékeztet a Szentlélek működésére, aki mindig velünk van, lelkesít, vezet, és különféle adományokkal megáld bennünket – hangzott el a főpásztor szentbeszédében.

A felszentelési imával kezdetét vette a templom konszekrációja, amelyhez a jelen lévő hívek a Mindenszentek litániájában segítségül hívták a Boldogságos Szűz Máriát és az összes szenteket, hogy közbenjárásukkal

Hírdetés

A litánia után a megyéspüspök elhelyezte a felújított oltár márványlapjában Szent Szevér és Szent Defendens vértanúk ereklyéit. Ezután az oltár közepét és a négy sarkát megkente krizmával, majd a falakat is kereszttel jelölte, tizenkét helyen.

A krizmával történt konszekrálás után az oltár és a templom megtömjénezése, végül pedig a templom kivilágítása következett.

Az ünnepélyes templom- és oltárszentelést az eucharisztia liturgiája zárta.

Forrás: Szabadkai egyházmegye

Fotó: A moholi Szent György-templom Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »