Országos viszonylatban hetedikként alakult meg a Csemadok Párkányi Alapszervezete 1949-ben

Országos viszonylatban hetedikként alakult meg a Csemadok Párkányi Alapszervezete 1949-ben

Október 18-án ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját a Csemadok Párkányi alapszervezete, amely 1949-ben hetedikként alakult meg az országban.

Az ünnepség kezdetén egyperces néma csenddel adóztak az alapszervezet tagjai Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár emléke előtt, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el, egy nappal az ünnepség előtt.

Az évfordulós ünnepség a magyar himnusz eléneklésével vette kezdetét az alapszervezet mellett működő Szivárvány énekkar közreműködésével. Ezt követően Szigeti Szekeres Mária, a Csemadok elnökségi tagja köszöntötte a jelenlévő tagságot és a meghívott vendégeket.

Elnöki köszöntő és Balla Dávid szavalata (Bréda Tivadar/Felvidék.ma)

A vendégek üdvözlése után Rudnyánszky Gyula A magyar nyelv című versét hallhattuk Balla Dávid előadásában. Ezt követően Kuklis Dánielnek, az alapszervezet elnökének köszöntője hangzott el, melyben visszaemlékezett a kezdetekre, röviden összefoglalta a Csemadok párkányi alapszervezetének hetvenöt évét.

Megemlékezett alapítókról, valamint azokról a vezetőségi tagokról, akik hosszú éveken keresztül, dacolva az akadályokkal – melyeket sokszor az akkori rendszer és a pártvezetés gördített a magyar kultúra útjába – harcoltak a magyar kultúra megmaradásáért Párkányban.

Visszaemlékezésében kiemelte a színkört és az énekkart, valamint a Hangulat zenekart, amely szintén több mint húsz éven keresztül a párkányi alapszervezet részeként működött és szórakoztatta a közönséget különböző rendezvényeken.

Az alapszervezet mellett kisebb-nagyobb megszakításokkal 1986-ig sikeresen működött a Vasvirág néptánccsoport. 1969. január 18-tól folyamatosan megrendezésre kerül a magyar bál, mely szintén az alapszervezet munkáját dicséri.

„Ez a 75 év emberi szempontból is nagyon jelentős, a Csemadokban voltak sötétebb időszakok is, de ezt is átvészelte a kitartó munka árán. Igen fontos és nagy jelentőséggel bír, hogy ma itt vagyunk” –

fogalmazott. Hangsúlyozta, ha továbbra is  az az eszme vezet minket, amit a Csemadok képvisel, akkor bízni lehet benne, hogy van még jó néhány év – zárta beszámolóját az alapszervezet elnöke.

Hírdetés

Díjazottak (Bréda Tivadar/Felvidék.ma)

Az ünnepi visszaemlékezés után az emléklapok és ajándékok átadása következett, azoknak a személyeknek, civilszervezeteknek és intézményeknek, melyek valamilyen módon munkájukkal és támogatásukkal segítették a Csemadok-alapszervezet munkáját.

A még élő alapító tagok: Nagy Ferenc, Nemes Gyuláné, Béres Istvánné, Szabados Gáborné és Pesti Lászlóné.

Azon intézmények is elismerésben részesültek, melyek együttműködésükkel támogatják a Csemadok munkáját: Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola, Ady Endre Alapiskola, Párkányi Gimnázium, Párkányi Városi Művelődési Központ és intézményei, Memoriae Patrum Honismereti Társulás, Convertis Kft., Smurfit Kappa, Drozdík Bor, Pásztortűz néptáncegyüttes, Vank Video, Stugel virágbolt, Párkány Város Önkormányzata. Az önkormányzat nevében Fekete László, a Magyar Szövetség frakciójának vezetője vette át az emléklapot.

Emléklapot kapott még a Csemadok-alapszervezet mellett működő Szivárvány énekkar, szintén a Csemadok mellett működő Párkányi Színkör.

Sokéves munkájukért oklevelet kaptak:

Dávid Mihály, Horbulák Mihály, Magyar György, Fekete László, Kamanca Olga, Steiner Zsuzsa, Cucor Roland, Mácsai Ferenc, Proszonits László, Rakovsky Gabriella, Romada Magdaléna, Trencsík Erzsébet, Takács Krisztina és Juhász Gyula.

Alkalmi Zenés Társulat (Bréda Tivadar/Felvidék.ma)

Az oklevelek és ajándékok átadása után az alapszervezet mellett működő Szivárvány énekkar műsorát hallhatta a közönség. Az énekkar fontos szerepet tölt be a szervezet életében, szívesen vállalnak meghívásokat és rendszeresen énekelnek a rendezvényeken. Előadásukban hallhattuk az Isten áldja meg a magyart című erdélyi népdalt, Charpentier : Te Deum, Debreceni Szappanos János: A szép szabadságra, Giacomo Gastoldi: A táncos, Duna nóták, Koltay Gergely: Isten ujja megérintett című művét.

Ezt követően az Alkalmi Zenei Társulat zenés összeállítással szórakoztatta a közönséget. Végezetül a Szózat felcsendülése adta meg a rendezvény méltó befejezését.

A rendezvényt támogatta Nyitra Megye Önkormányzata, Párkány Város Önkormányzata, a Bethlen Gábor Alap és a Convertis Kft.

Bréda Tivadar/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »