Orbán Viktor: 1956 tanulsága az, hogy csak Magyarországért, és a magyar szabadságért szabad harcolni – a nap hírei

Orbán Viktor: 1956 tanulsága az, hogy csak Magyarországért, és a magyar szabadságért szabad harcolni – a nap hírei

1956 eszméinek elárulásával vádolta a kormányt a Tisza párt elnöke. Pénzjutalmat kapnak a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben részt vett állami alkalmazottak.

Ma egy szuverén és független Magyarország, egy büszke és szabad nép ünnepel – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Sulyok Tamás az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségen a Müpában beszélt erről. Az államfő úgy fogalmazott: hatvannyolc éve bátor magyar szívek sora állt össze, megannyi különböző magyar sors olvadt eggyé, hogy többé szét ne tudják választani.Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Pintér Sándor belügyminiszter is.

1956 tanulsága az, hogy csak egyetlen dologért, Magyarországért, és a magyar szabadságért szabad harcolni – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján a Millenáris parkban párhuzamot vont a szovjetek és az Európai Unió között, és azzal vádolta Brüsszelt, hogy bábkormányt akar a magyarok nyakára ültetni. Úgy fogalmazott, hogy már megvan a bábkormány, és annak vezetője is, aki igazi aláírófajta.

A Tisza párt a Bem téren, majd a Széna téren tartott megemlékezést. Magyar Péter, a párt elnöke a Széna téren a kormányt 1956 eszméinek elárulásával vádolta, és 2026-ra kormányváltást ígért. Közölte, hogy már készül a leendő kormányprogram, de társadalmi párbeszédet is indítanak róla november 5-étől, A magyarok hangja néven. A Mi Hazánk a Turul szobornál tartott megemlékezést.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc az Ötvenhatosok terén arról beszélt: 1956 arról szólt, hogy Magyarország megszabaduljon az orosz-szovjet uralomtól, aki pedig most „utálkozással figyeli”, hogy Ukrajna nem akar orosz uralom alatt élni, és megtagadja tőle a segítséget, az maga is áruló.

Az LMP szerint 1956. október 23-a üzenete egyértelmű: ha egy nép kiáll a saját szabadságáért, azt azért is teszi, hogy ha küzdelme el is bukik, áldozata nem lesz és nem is lehet hiábavaló. A közlemény szerint az 1956-os forradalom a biztosítéka annak, hogy a magyar nemzet mindörökké erőt tudjon meríteni hőseiből.

A főpolgármester videoüzenetben emlékezett meg 1956-ról. Karácsony Gergely arról számolt be, hogy a nemzeti ünnep egy részét Strasbourgban tölti, de kötelességének érezte szólni honfitársaihoz és a budapestiekhez. Úgy fogalmazott: csak egy bátor nemzet lehet szabad.

Hírdetés

Az 1956-os magyarországi hősök öröksége emlékeztessen arra, hogy a szabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemnek öröknek kell maradnia – fogalmazott az Európai Parlament elnöke Strasbourgban. Roberta Metsola az EP plenáris ülésén napirend előtti felszólalásában emlékezett meg a magyar forradalomról.

Egyszeri nettó 200 ezer forintos jutalmat kapnak azok az állami alkalmazottak, akik részt vettek a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az összeg azoknak jár, akik a terepi védekezésben a helyszínen közvetlenül részt vettek, valamint a terepi védekezést közvetlenül irányították. Az önkéntesek nem részesülnek az elismerésben.

Az idén Vitéz Ferenc író, költő, irodalomtörténész kapta a Magyar Írószövetség Arany János-díját. Az elismerést a szövetség ünnepi rendezvényén adták át, Budapesten. A megemlékezésen megkoszorúzták az 1956-os és a Gérecz Attila-emléktáblát.

Jóváhagyta több nyugat-balkáni ország reformmenetrendjét az Európai Bizottság. A lépés kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy a tavaly novemberben elfogadott 6 milliárd eurós uniós reform- és növekedési hitelkeretből megindulhassanak a kifizetések. A közlemény szerint Szerbia, Albánia, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó kötelezettséget vállalt arra, hogy növekedési tervében, a 2024-2027 közötti időszakban társadalmi-gazdasági reformokat hajt végre.

Közös befektetési platformot és gabonatőzsdét szorgalmazott a BRICS országok számára Vlagyimir Putyin orosz elnök. A csúcson elfogadott zárónyilatkozatban a résztvevők az együttműködés és a stratégiai partnerség kiterjesztését ígérték, és méltatták a nemzeti fizetőeszközök használatát a tömörülés tagjai, illetve kereskedelmi partnereik között.

Ankarában három ember meghalt és tizennégy megsebesült a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél végrehajtott terrortámadásban. Az épületnél egy robbanószerkezetet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak fegyveresek. A török belügyminiszter közlése szerint a támadók közül legalább kettőt megöltek. A támadás okát nem tudni.

Csaknem húszezer palesztin civilt evakuáltak a Gázai övezet északi részéről. Az izraeli hadsereg katonái őrizetbe vettek százötven palesztin fegyverest a Hamász szervezet elleni újabb hadjáratban. A közlés szerint a palesztin terrorszervezet megpróbálta megakadályozni a civilek evakuálását.

A versenyjog megsértése miatt pénzbírságot szabott ki a cseh és az osztrák államvasutakra az Európai Bizottság. Az uniós testület közleménye szerint a két társaság összejátszott annak érdekében, hogy megakadályozza a RegioJet magántulajdonú vasúttársaság hozzájutását az osztrák államvasutak használt vagonjaihoz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »