Hidrogénbuszok Kecskeméten

Kecskeméten két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzését támogatja a HUMDA
Két modern, környezetbarát autóbusz beszerzésére nyert lehetőséget Kecskemét a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán, a Zöld Busz Programban – közölte a HUMDA az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a hidrogén üzemanyagcellás autóbuszok pályázatán a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. 544,3 millió forint támogatást nyert a két járműre. A buszbeszerzésre 100 százalékos támogatást kapott a pályázó a HUMDA-tól.

Mint írják a hidrogén üzemanyagcellás buszok beszerzésének támogatásával az ügynökség hozzájárul a Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájában szereplő feladatok megvalósításához.

A Kecskeméten közlekedő hidrogén üzemanyagcellás járműveket kezdetben mobil töltőállomáson töltik majd, de a hosszú távú célok között szerepel az állandó töltőállomás kialakítása. Mindkét hidrogén üzemanyagcellás autóbuszt kibocsátásmentes technológiával előállított, zöld hidrogénnel töltik majd.

Hírdetés

A zöld energia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt. Magyarország egyik fontos jövőbemutató vállalása, hogy 2050-re elérje a nettó klímasemlegességet, ehhez szükség van a helyi kibocsátás nélküli, zöld energiával működő járművek minél szélesebb körű használatára.

A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program célja, hogy a magyar közösségi közlekedés járműállománya ütemesen haladjon a karbonsemlegesség irányába és folyamatosan modernizálódjon – idézi a közlemény Mészáros Virágot, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatóját.

A pályázat révén a közösségi közlekedési szolgáltatást nyújtó cég hozzájárul majd a helyi közlekedés színvonalának javításához, a személyszállítási közszolgáltatási feladatokat ellátó tiszta és energiahatékony járművek minél szélesebb körű elterjesztéséhez.

A járművek a tervek szerint 2027. júliusig állnak majd forgalomba.
A HUMDA két pályázatán összesen hat modern, környezetbarát autóbusz beszerzésére nyertek lehetőséget három városban a Zöld Busz Program keretében. A két kecskeméti mellett Budapest agglomerációjában egy hidrogén üzemanyagcellás, Veszprémben pedig három akkumulátoros elektromos autóbusz állhat forgalomba a következő években – olvasható a közleményben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »