Utazik a Golgota, érkezik az Angyali üdvözlet a debreceni Déri Múzeumba

Utazik a Golgota, érkezik az Angyali üdvözlet a debreceni Déri Múzeumba

Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulójára a Szépművészeti Múzeum a Munkácsy – Egy világsiker története című nagyszabású tárlattal emlékezik. A Déri Múzeum Munkácsy Golgotájának kölcsönzésével járul hozzá az évforduló méltó ünnepléséhez. A Golgota helyett adventtől vízkeresztig El Greco Angyali üdvözlet című alkotása lesz látható a Déri Múzeumban.

A hírt sajtótájékoztatón jelentették be az érintettek a Déri Múzeum Munkácsy termében, amelyen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese, Angi János, a Déri Múzeum igazgatója, valamint Fodor Éva Irén, a Képzőművészeti gyűjtemény tárvezetője.

A tájékoztatón a polgármester szólt arról, hogy Munkácsy művének kölcsönzésével kezdetét veszi az az együttműködés, melynek keretében a Szépművészeti Múzeum és Debrecen önkormányzata a Déri Múzeum közreműködésével évente vendégül lát egy-egy kiemelkedő alkotást a fővárosi múzeum gyűjteményéből. Elsőként adventtől vízkeresztig El Greco Angyali üdvözlet című alkotása lesz látható a Déri Múzeumban.

Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy kiállításuk egészen különleges nézőpontból mutatja majd be Munkácsy fordulatokban gazdag életét, szegény asztaloslegényből festőfejedelemmé válásának útját, sikereinek történetét, s afeletti öröméről is szólt, hogy gyűjteményük egyik remekművét a Déri Múzeum szakrális terében, a Munkácsy teremben láthatják majd a látogatók.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta, az intézmény mindent megtesz, hogy méltó őrzője legyen a rábízott műveknek, ezért a Golgota elszállítását komoly előkészületi munkák előzik meg.

Hírdetés

Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum Képzőművészeti gyűjteményének tárvezetője ennek kapcsán elmondta, hogy restaurátor szakembereket bízott meg a Szépművészeti és a Déri Múzeum. Már hónapokkal korábban alapos állapotfelmérés is történt. A falról leemelés előtt a restaurátorok ismét átnézik a festményt, és szükség esetén javítják a felmerülő apró hibákat. Egynapos pihenés után

majd a műtárgy szállítására alkalmas kamion viszi a festményt a Szépművészeti Múzeumba.

A debreceniek és az idelátogatók november 2-ig láthatják együtt a Trilógiát. A Golgota helyére a festmény kisebb méretű előtanulmánya kerül a kép áprilisban várható visszaérkezéséig.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban a Munkácsy-évforduló alkalmából rendezett tárlat 2024. november 26. és 2025. március 9. között látható majd.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Déri Múzeum

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »