Erik Tomáš: 2026-ban 100 euróval emelkedik a minimálbér

Erik Tomáš: 2026-ban 100 euróval emelkedik a minimálbér

A becslések szerint 2026-ban körülbelül 100 euróval emelkedik a minimálbér. Jövőre várhatóan eléri a 816 eurót, majd a következő évben a 920 eurót. 2027-ben pedig 970 euróra emelkedik – jelentette ki a minimálbérről szóló törvény szerdai módosítása után Erik Tomáš (Hlas-SD) munka-, szociális és családügyi miniszter.

„Itt láthatjuk, hogyan változtatja meg a módosítás az egész rendszert. 2025-ben még a régi szabályozás szerint emelkedik a minimálbér, mivel nem jött létre megállapodás a szociális partnerek között, és aszerint jövőre 816 euró lesz a minimálbér. De ha jövőre sem lesz megállapodás köztük az emelkedés mértékéről, akkor automatikusan jóval magasabb minimálbéremelés lép életbe, mint eddig” – mondta Tomáš.

A minimálbér gyorsabb emelkedése egyben az éjszakai és hétvégi pótlékok nagyobb emelését is jelenti.

Hírdetés

Ezzel kapcsolatban Tomáš elmondta, ha 57% helyett 60% lesz a minimálbér, az a pótlékok 11 millió eurós növekedését jelenti, melyek összértéke jelenleg 800 millió euró. Szerinte ekkora emelkedést elvisel a vállalkozói szektor.

A módosítás erősíti a kollektív tárgyalás szerepét is. A magasabb szintű kollektív szerződés úgy bővül, hogy ha egy meghatározó ágazati szakszervezet megállapodásra jut a munkaadókkal, akkor az új feltételek az összes ágazati dolgozóra vonatkozni fognak – tette hozzá Tomáš. „Ezzel teljesítjük az uniós irányelveket, amelyek megfelelő minimálbért és a kollektív tárgyalások szerepének erősítését várják el a tagállamoktól. Külön öröm számomra, hogy ezt a novemberi határidő előtt sikerült elérnünk” – zárta a miniszter.

TASR


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »