Hatvan évvel ezelőtt ezen a napon nyerte meg Magyarország futballcsapata a tokiói olimpiát

Hatvan évvel ezelőtt ezen a napon nyerte meg Magyarország futballcsapata a tokiói olimpiát

Nyolc évvel a forradalom és szabadságharc kitörése után, 1964. október 23-án nyerte meg Magyarország futballcsapata a tokiói olimpiát, a magyar labdarúgás történetének második olimpiai aranyérmét, miután legyőzte Csehszlovákiát a tokiói Olimpiai Stadionban. 

A Puskás Intézet írásában emlékeztetnek: Magyarország futballcsapata az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése után nyolc évvel nyerte meg története második olimpiai aranyérmét, miután az 1956-os melbourne-i olimpián a címvédő magyar labdarúgó-válogatott nem vehetett részt a forradalom és szabadságharc vérbe fojtását követően.

„Az 1956-os események után az Aranycsapat gyakorlatilag szétesett, s hazánk az 1958-as világbajnokságon már a csoportból sem jutott tovább”

– olvasható. A magyar futballcsapat 1953 óta nem nyert tornán aranyérmet. 1960-ban az olimpiai válogatott bronzérmes lett Rómában, majd az 1962-es chilei világbajnokságon ötödikként zárt Magyarország, az 1964-es Európa-bajnokságon pedig harmadik volt.

1964-ben Tokióban rendezték meg az ötkarikás játékokat, mely október 10-től október 24-ig tartott. A futballtornára a magyar együttes kijutott és a B-csoportba került Észak-Korea, Jugoszlávia és Marokkó mellé.

Hírdetés

Magyarország Bene Ferenc mesterhatosával verte 6–0-ra Marokkót és Jugoszláviának is hatot gurított. A csoportelsőségről döntő mérkőzésen Csernai Tibor volt a főszereplő a négy találatával. A Jugoszlávia–Magyarország találkozót a torna egyik legjobb meccsének tartották. Mivel Észak-Korea visszalépett az olimpiától, ezért a magyar csapat csak két meccset játszott és veretlenül, csoportgyőztesként jutott az egyenes kiesés szakaszba, ahol az A-csoport második helyezettjével, Romániával találkozott.

A magyar olimpiai válogatott kapott gól nélkül teljesítette a döntőig vezető utat. A legjobb négy között nem az Egyesült Német Csapattal (az NDK és az NSZK közösen indult az olimpián), hanem Egyiptommal csapott össze Magyarország.

Ellenfelünk ekkoriban az Egyesült Arab Köztársaság néven szerepelt. Az elődöntőben Bene Ferenc négy góljának is köszönhetően 6–0-ra diadalmaskodott a magyar együttes. Benééknek a fináléban Csehszlovákiával kellett megmérkőznie az aranyéremért. (A döntőt megelőzően az Egyesült Német Csapat 3–1-re győzött az Egyesült Arab Köztársaság felett, így a közös német csapat lett a bronzérmes.)

Magyarország futballcsapata épp hatvan éve nyerte meg második olimpiai aranyérmét, miután egy öngóllal és Bene Ferenc találatával 2–1-re legyőzte Csehszlovákiát a tokiói Olimpiai Stadionban.

Puskás Intézet/Felvidék.ma

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »