Irán megbízásából falfirkáló arabokat tartóztattak le Izraelben

Iránnak kémkedő és merényleteket tervező újabb két embert tartóztattak le Izraelben, ezúttal kelet-jeruzsálemi arab fiatalokat – közölte kedden az izraeli rendőrség és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat.

A 19, illetve 23 éves, büntetlen előéletű férfiakat már szeptemberben őrizetbe vették. A gyanú szerint a 23 évest egy iráni ügynök szervezte be, a fiatalabbat pedig ő toborozta. Két éven át végeztek Irán megbízásából különböző feladatokat: graffitik felfestését, autók felgyújtását, bizonyos helyszínek fotózását.

Átadták nekik egy izraeli atomtudós fényképét, akit kétszázezer sékelért (mintegy 20 millió forint) meg kellett volna ölniük, valamint merényletet terveztek egy polgármester ellen is. Még azelőtt őrizetbe vették őket, hogy ezeket megkísérelték volna – közölte a Sin Bet.

Hírdetés

A gyanúsítottak kihallgatásukkor azt mondták: azért dolgoztak Iránnak, mert ártani akartak Izraelnek.

Hétfőn jelentette be a Sin Bet és a rendőrség, hogy letartóztattak hét embert – egy hálózat tagjait -, akik szintén Iránnak kémkedtek a gyanú szerint. A Haifán és környékén élő emberek két éven át kényes információkat gyűjtöttek katonai támaszpontokról, az energetikai infrastruktúráról és kiemelkedő izraeli személyiségekről. Hat-hétszáz feladatot teljesítettek.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »