Peter Kotlár kormánybiztos kiáll a járványról írt jelentése mellett

Peter Kotlár kormánybiztos kiáll a járványról írt jelentése mellett

Peter Kotlár (SNS), a COVID-19 járványügyi intézkedések ellenőrzésére kinevezett kormánybiztos kiáll a járványról írt jelentése mellett. Reméli, hogy a kormány foglalkozik az ajánlásaival, ellenkező esetben a hónap végén lemond a kormánybiztosi posztról. Erről keddi sajtótájékoztatóján beszélt.

„A jelentés jó, ragaszkodom a megállapításaihoz és az előterjesztéséhez. Remélem, miután szerdán találkozom Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel, büszkén jelenthetem ki, hogy a kormány foglalkozik az általam javasoltakkal. Ha nem így lesz, akkor nem áll módomban kormánybiztosként folytatni, lemondok a posztról, és parlamenti képviselőként viszem tovább ezt a témát” – jelentette ki.

Kotlár elmondta, körülbelül két hete adta le a kormánynak a jelentést. Egyebek mellett

a saját jogkörei bővítését és a globális járványügyi megállapodás elutasítását javasolta. Emellett a járvánnyal kapcsolatos adatbázisok és a vakcinákkal kapcsolatos elemzések törlésének leállítását kérte.

„A jelentésem jó, kompromisszumok nem férnek bele. Kérem, szavazzon róla a kabinet” – szólította fel a kormányt. Ha nem hagyják jóvá, lemond a kormánybiztosi posztról. Véleménye szerint a közpénzek járvány alatti felhasználását és a járványügyi intézkedések alkotmányos voltát később is meg lehet vizsgálni.

Azt is kifogásolja, hogy speciális rendőrségi nyomozócsoportot hoztak létre az állam által elfogadott járványügyi intézkedések kivizsgálására.

„Semmi okom rá, hogy a belügyminiszter csapatának tagja legyek, nem bízom benne, sem az egészségügyi minisztériumban”

Hírdetés

– jelentette ki. Bírálta, hogy a nyomozócsoport csak egy év kormányzás után alakul meg, és nem foglalkozik orvostudományi kérdésekkel. Kotlár szerint Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter közvetve a távozását követeli.

Válaszul az ellenzék ismételten bírálta a kormánybiztost, és a távozását követeli. Tomáš Szalay (SaS) képviselő úgy véli, azt a pénzt is vissza kellene adnia, amit kormánybiztosként felvett. A jelentés kapcsán megjegyezte, reméli, hogy a kormány csakis tudományosan alátámasztott tényeket vesz figyelembe. Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) szerint Kotlár kijelentései azt támasztják alá, hogy felfordulás van a kormánykoalícióban. „Elmondta, hogy nem bízik sem a belügyminiszterben, sem az oktatási miniszterben, tulajdonképpen nem hisz egyetlen koalíciós partnerének sem. És benne sem bízik senki a koalíciós partnerei közül” – tette hozzá.

Oskar Dvořák (PS) cirkuszolásnak nevezte Kotlár tevékenységét és a járványügyi nyomozást. A KDH ismét felszólította a kormányt, gondoskodjon róla, hogy objektív jelentés készüljön a járvány idején hozott intézkedésekről. „Már egy éve folyamatosan javasoljuk, hogy

szakértőket bízzanak meg a jelentéssel, az ellenzék is képviselve legyen, és a független tanulmány elsődleges célja az ország felkészítése legyen egy újabb járványra”

– közölte a párt.

Kotlár október elején terjesztette a kormány elé a járványügyi intézkedésekről szóló jelentését. Akkor arról is beszélt, fennáll a gyanú, hogy a vakcinák hatástalanok, illetve veszélyesek, valamint a COVID-19 mesterséges eredetű lehet. Bejelentette, javasolni fogja a kormánynak, hogy ne oltsanak az mRNS-vakcinákkal, amíg be nem bizonyosodik, hogy biztonságosak és hatékonyak.

Kijelentései erélyes tiltakozást váltottak ki az orvosok, a kutatók és tudósok részéről. A Hlas-SD miniszterei kifogásolták, hogy Kotlár nem a járvány alatti eszközvásárlásokat ellenőrizte, és visszautasították a tudományos tények megkérdőjelezését. Robert Fico kormányfő a hétvégén kijelentette, hogy a jelentés kiegészítését fogja kéni Kotlártól. Azt akarja, hogy Kotlár „tegye félre a nézeteit”, és az egészségügyi eszközök beszerzésének ellenőrzésével és a vakcinavásárlással foglalkozzon.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »