250 éves a Klimo Könyvtár – A pécsi püspök elsőként nyitotta meg bibliotékáját a nyilvánosság előtt

250 éves a Klimo Könyvtár – A pécsi püspök elsőként nyitotta meg bibliotékáját a nyilvánosság előtt

A jeles évforduló alkalmából a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont konferenciát szervezett október 17-én a Magtár Látogatóközpontban, ahol ünnepi köszöntőt mondott Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke, Miseta Attila, az egyetem rektora és Szeberényi Gábor, az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója.

Az évforduló rangját mutatja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Művelődéstörténeti Osztályközi Állandó Bizottságának Könyvtörténeti Munkabizottsága idén április 11-én a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban tartotta bizottsági ülését, valamint ezzel egyidőben emléktáblát avattak a Pécsi Egyházmegye püspöki palotájának ma konferenciateremként működő egyik helyiségében, ahol a Klimo Könyvtár eredendően helyet kapott.

A Klimo-féle könyvgyűjtemény a felbecsülhetetlen eszmei értékén túl egyben mérföldkő is a bibliotékák hazai történetében. 250 évvel ezelőtt, 1774 tavaszán nyitotta meg ugyanis könyvtárát a nyilvánosság számára Klimo György pécsi püspök (1751–1777), akinek a könyvgyűjteménye volt Magyarország első nyilvános bibliotékája, melynek köteteit társadalmi helyzetre való tekintet nélkül bárki olvasgathatta, aki birtokában volt az olvasás és írás tudásának.

Az alapító nemes szándéka szerint könyvtára a városban felállítandó újkori egyetemet, valamint a széleskörű ismeretszerzést szolgálta volna. Ennek okán polcain az egyetemes tudás, a széleskörű műveltség, valamint a tanítandó tudományágak korabeli és korábbi kötetei is helyet kaptak: így a vallástudomány mellett a jog-, az orvos-, a természet-, valamint a bölcsészettudomány nyomtatott és kéziratos munkái is.

Hírdetés

Bár Klimo püspök egyetemalapítási terve nem valósulhatott meg, könyvtára betöltötte tudományos-ismeretterjesztő és kulturális szerepvállalását. Bibliotékájának köteteit, melyek Pécsen, a Szepesy Ignác utca 3. szám alatti épületben látogathatók, 1923 óta a Pécsi Tudományegyetem Történeti Gyűjtemények Osztálya gondozza. Klimo püspök kezdeményezése maradandó értékkel gazdagította városát és a rábízott egyházmegyét.

A Klimo Könyvtár történetéről a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár oldalán található összeállítás.

Forrás: Pécsi Egyházmegye; Pécsi Egyházmegyei Könyvtár

Fotó: Pécsi Egyházmegye; PTE; Klimo Könyvtár Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »