Orbán Viktor: „Lázadás közeli állapot van az Európai Unióban”

Orbán Viktor: „Lázadás közeli állapot van az Európai Unióban”

Komáromban az Újvárban találkozott kedd délelőtt Robert Fico szlovák miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, akik az illegális migrációról tárgyaltak. Közösen tartott sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, a migráns paktum megbukott, innovatív megoldások kellenek az illegális migráció megfékezésére.

Robert Fico miniszterelnök szerint kivételes találkozó volt a mai, amely baráti körben, konstruktív hangulatban telt. A csúcstalálkozó legfőbb témája a migráció volt, de beszéltek az Ukrajnában dúló háborúról is. Leszögezte: „Igazunk volt akkor, amikor a migrációs válság elején a külső határok megvédését szorgalmaztuk. Igazunk volt abban is, hogy az EU-nak nincs szüksége kvótákra, de a a tagállamok szoros együttműködésére van szükség”

Megköszönte Szerbiának az illegális migrációval szembeni munkáját, hozzátéve, mindenkinek meg kéne köszönni azt az országnak és kijelentette, örül a további együttműködésnek. Annak a véleményének adott hangot, hogy Szerbiának minél korábban az EU teljeskörű tagjává kell válnia. „Mindent megteszünk ezen jogos ambíció elérésében – jelentette ki.

Robert Fico (Fotó: Szalai Erika, Felvidék.ma)

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta, az EU-ban szinte tabunak számít, de el kell mondani, hogy az unióba beérkezett illegális migránsok 80 százaléka az EU-ban marad. Ezért mechanikus akadályokat kell létrehozni, hogy ne növekedjen a migránsok száma az EU-ban. Kifejtette, jelenleg ötmillió illegális migráns van az Európai Unióban, akik negatív hatással vannak a tagállamokra. Kiemelte: az illegális migráció elleni harc abszolút prioritás kell legyen.

Vučić, szerb elnök röviden beszédében rámutatott, idén már 80 százalékkal kevesebb migráns érkezett a tavalyi évvel szemben – és ezt az eredményt a szlovákokkal és magyarokkal „közösen értük el” – mondta, hozzátéve, folytatni kell a megkezdett lépéseket. A Robert Fico elleni merénylet kapcsán pedig kifejtette, meggyőződése, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem egy általános hangulat végkifejlete volt. Jó egészséget kívánt a szlovák miniszterelnöknek, majd hozzátette, minden közös találkozójukon sokat tanul a szlovák és magyar miniszterelnököktől.

Aleksandar Vučić (Fotó: Szalai Erika, Felvidék.ma)

Hírdetés

Mint mondta, várja a további találkozásokat, hiszen nagyon hasonlóan gondolkodnak számos fontos téma kapcsán, így az Ukrájnában folyó harcokkal kapcsolatban is. Hangsúlyozta, jelenleg a béke a legfontosabb fogalom – majd megköszönte a miniszterelnököknek Szerbia Európai Unióhoz való csatlakozásának támogatását.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén kitért a májusban elkövetett, Robert Fico elleni merényletre. „Mindannyian veszteségként éltük meg, soha nem láttam soha ilyen és ennyi szlovákbarát megnyilvánulást” – fogalmazott, hozzátéve, a szlovák és a magyar nép soha nem volt ilyen közel egymáshoz az elmúlt száz során. Orbán kiszámolta, a három csúcsvezető együttesen negyven éve vezetik országaikat. „Ez kezdetnek nem rossz. Ez negyven év tapasztalatot jelent, ami kötelez bennünket az összefüggések felismerésére” – jelentette ki.

Orbán Viktor (Fotó: Szalai Erika, Felvidék.ma)

A szlovák-magyar-szerb csúcstalálkozóról szólva elmondta, mindhármójukat arra kötelezi, hogy felelősséget érezzenek – elsősorban saját országaik iránt – a regionális együttműködés iránt is, elsősorban a migráció terén. Egyetértve Robert Ficoval, ő is megjegyezte, végül azt történt, amit előre megjósoltak, hiszen, ha ellenőrzés nélkül érkeznek az EU-ba idegen kultúrájú emberek, akkor abból baj lesz. „Minket nem terhel ezért felelősség” – jelentette ki.

A nyugati vezetők kapcsán megjegyezte, ma már kénytelenek a tények előtt kapitulálni. „Azt kívánom, a józan ész győzedelmeskedjen az EU fórumain is”. A találkozóról elmondta, a három vezető regionális együttműködéséről van szó, amely találkozón megerősítették az álláspontjaikat, illetve közös nyilatkozatot is kiadtak a közös következtetésekből. Orbán Viktor úgy jellemezte partnereit, hogy azok őszinték és nyitottak voltak. Határozott véleménye, hogy ezt a hármas csúcstalálkozót folytatni kell a jövőben is.

A magyar miniszterelnök továbbá megjegyezte: 2015 óta 8 millió menedékkérelem érkezet az unióba és 3,8 millió illegális határátlépési kísérlet történt. Magyarország pedig egymillió embert tartóztatott fel. Rámutatott az EU gyengeségére is, mivel az unió nem képes kiutasítani az illegális migránsokat. Mint mondta, a tavalyi évben 430 ezer döntés született a kiutasításról, ebből csupán 84 ezret tudtak végrehajtani. „Nyolcvan százalékát a saját döntéseinknek nem tudják végrehajtani” – mutatott rá. Véleménye szerint a nyugati vezetők pánikban vannak, és ebből kifolyólag rossz döntéseket hoznak. Az EU legnagyobb vívmányát, a szabad határokat felbontják és visszaállítják a határellenőrzéseket. A migrációs és menekültügyi paktum kapcsán megjegyezte, nem oldja meg a problémát és előre lehetett látni, hogy nem fog működni. A kvótákkal kapcsolatban is kifejtette véleményét: 20 ezer eurós bírságot kap fejenként az az ország, amelyik nem fogad be kellő számú migránst. Rámutatott azonban, válsághelyzetben a bizottság további migránsokat oszthat szét a tagállamok között, szinte önkényesen. Orbán Viktor az illegális migrációról szólva kijelentette, csak a magyar modell működik: senkit sem szabad beengedni, amíg nincs döntés az ügyében.

Orbán szerint a három ország közti találkozókat folytatni kell, hiszen ez elemi érdeke mindhárom országnak. Újságírói kérdésre elmondta, az innovatív megoldásként felmerülő, az EU-n kívüli menedékkérelmek elbírálására szolgáló hotspotokat az Európai Uniónak kell finanszíroznia működtetnie. Arra a kérdésre, hogy hol lennének ilyen állomások, kifejtette, két fajta hotspotok léteznek. Az egyik, amelyiket harmadik országban helyeznek el, a másik pedig az utolsó biztonságos ország, ahonnan a migránsok elindultak – ez az Afrikából érkezők esetében a Földközi-tenger déli oldala, magyarázta. Hangsúlyozta, csak azokat a menedékkérőket szabad beengedni, akiknek az ügyében már döntés született.

Orbán Viktor még hozzátette: lázadás közeli állapot van az Európai Unióban és egyre többen fogják szétverni az uniós együttműködést, nemcsak a paktumot. Az EU rossz vezetése nem tudja kezelni a probkémát és a tagállamok fel fogják mondani a migrációs paktumot – vélekedett, hozzátéve, a probléma megoldására ezért teljesen új megoldások kellenek.

A sajtótájékoztatón a szerb televízió kérdésére Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök kijelentette: Szerbiában nem létesülnek hotspotok.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »