Az EP jóváhagyta az Ukrajnának szánt 35 milliárdos hitelt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a pénzügyi támogatási csomagot, mely egy legfeljebb 35 milliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönt, valamint egy olyan hitel-együttműködési mechanizmust foglal magában, amely 45 milliárd euróig nyújtott hitelek visszafizetésében segíti Ukrajnát – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Az 518 szavazattal, 56 ellenében és 61 tartózkodás mellett jóváhagyott új makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) keretében

az orosz központi banknak az uniós bankokban befagyasztott pénzeszközeiből származó kamatbevételeket bocsátják majd Ukrajna rendelkezésére.

A pénzeszközök segítenek Ukrajnának az EU-kölcsön, valamint a G7-partnerek által nyújtott kölcsönök költségeinek fedezésében és a hiteltörlesztésben. Míg a mechanizmus pénzeszközei a hitelek költségeinek fedezésére és visszafizetésére használhatók fel, Kijev az MFA-ből származó összeget saját belátása szerint használhatja fel.

Az új makroszintű pénzügyi támogatásból származó összegeket 2025 végéig folyósítják.

A kölcsön folyósításának feltétele, hogy Ukrajna továbbra is elkötelezze magát a hatékony demokratikus mechanizmusok fenntartása és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett,

Hírdetés

valamint további, egyetértési megállapodásban rögzíteni tervezett politikai feltételek teljesítése mellett.

Az EU által Oroszországgal szemben bevezetett szankciók részeként 2022 februárja óta az orosz központi banknak a tagállamok pénzintézeteben tárolt vagyoni eszközeit, mintegy 210 milliárd euró értékben befagyasztották. A generált profitot éves szinten és a kamatszinttől függően évi mintegy 2,5-3 milliárd euróra becsülik.

Az EU szerint ezek a bevételek nem minősülnek állami eszközöknek, és még a befagyasztás végét követően sem kell az orosz központi bank rendelkezésére bocsátani őket.

Az Európai Unió Tanácsa az európai parlamenti elfogadást követően írásbeli eljárás útján fogja jóváhagyni a szöveget azzal a céllal, hogy az MFA-hitel 2024-ben elérhetővé váljon, 2025-ös folyósítással.

A rendelet végleges elfogadása utáni kihirdetését követő napon lép hatályba.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »