Csúcstalálkozó Komáromban: A migráció elleni harc a fókuszban

Csúcstalálkozó Komáromban: A migráció elleni harc a fókuszban

Október 22-én, kedden a komáromi Újvárban rendezik meg a három ország csúcstalálkozóját. Robert Fico szlovák miniszterelnök, Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozik, hogy közösen tárgyaljanak az illegális migrációról.

A program szerint megvitatják az Európai Unió külső határainak védelmének szükségességét, valamint a regionális együttműködés megerősítését.

Az Európai Uniónak a nyugat-balkáni országokkal, különösen Szerbiával való együttműködése az európai migrációs helyzet javításának egyik kulcstényezője.

Ennek az együttműködésnek a középpontjában a migrációs útvonalon a határvédelem megerősítése, a nyugat-balkáni országok menekültügyi vagy visszatérési eljárásokkal kapcsolatos kapacitásainak támogatása, valamint a vízumpolitika Európai Unióval való összehangolását célzó intézkedések állnak.

Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma

Hírdetés

Az Európába irányuló illegális migráció megállítására irányuló innovatív megoldások szintén terítékre kerülnek a találkozón. A találkozóra elsőként érkező Šutaj Eštok, szlovák belügyminiszter rövid sajtótájékoztatóján elmondta,

Szlovákia már régóta azon az állásponton van, hogy az illegális migrációt már az Európai Unió határai előtt meg kell állítani

– ezt a nézetet Magyarország és Szerbia képviselői is osztják. Innovatív megoldásként az EU-n kívüli menedékkérelmek elbírálására szolgáló úgynevezett hotspotok jelenthetnek meg – vélekedett. Példának megemlítette Olaszország és Albánia között megvalósult hasonló együttműködést.

A szlovák, szerb és magyar vezetőkből álló delegációban részt vesznek az egyes országok belügyminiszterei is.

A délelőtt folyamán a három ország vezetője tárgyal, majd közös ebédjük után a komáromi Újvár Lőporos laktanyájában tartanak közös sajtótájékoztatót.

(SZE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »