Miközben Amerika Észak-Korea bevonása miatt aggódik, Abrams tankok és Bradley-k lőnek szét orosz házakat Kurszknál

Miközben Amerika Észak-Korea bevonása miatt aggódik, Abrams tankok és Bradley-k lőnek szét orosz házakat Kurszknál

Látványos videó jött az ukrajnai front harci cselekményeiről: egy amerikai gyártmányú M1A1 Abrams harckocsi és egy M2A2 Bradley lövészpáncélos ostromolja az orosz állásokat. A felvétel valószínűleg Kurszk megyében készült, írja a Portfólió.

Miközben a Bradley lövészpáncélosok mind számosságuk, mind eredményességük miatt fontos szerepet játszanak az orosz-ukrán háborúban, Abrams harckocsikat viszonylag ritkán láthatunk, egyrészt mivel alig 31 darabot kapott eddig Ukrajna, másrészt mert a járművek bevetését komoly technológiai előkészületek kell hogy megelőzzék.

Most felvételek jöttek arról, hogy két ilyen jármű szinkronban támadja az orosz állásokat, a 47-es gépesített dandár katonái állítólag házakban rejtőzködő orosz katonákkal veszik fel a harcot. A képsorok valószínűleg Kurszk megyében, Novoivanovka faluban készültek.

Az alig 200 fős lélekszámú falut 2024 augusztusában szállta meg az ukrán haderő, s a frontvonalra került, mióta az oroszok ellentámadást indítottak Koronyevó térségéből.

Ukrainian M1A1 Abrams MBTs and M2A2 Bradley IFVs are now fighting in Russia’s Kursk Oblast.

Seen here, a pair of the US-supplied armored vehicles from Ukraine’s 47th Mechanized Brigade engage Russian-held buildings in the village of Novoivanovka. pic.twitter.com/1Cpzp1xBxz

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) October 21, 2024

50 millió dolláros Buk-rendszert semmisített meg egy Babajaga

Hírdetés

Úgy néz ki, az elektronikus zavarórendszerek terjedése ellenére még mindig aktívak az ukrán Babajaga nehéz bombázódrónok: nemrég felvétel jött arról, hogy az éj leple alatt egy Buk-M3 légvédelmi rakétarendszert likvidál a légi eszköz.

2023-2024 telén szabályosan rettegésben tartották az orosz katonákat a mezőgazdasági drónokból átalakított, nyolcrotoros Babajaga / Vámpír típusú UAV-k: a nehéz bombákkal felszerelhető eszközök kifejezetten éjjeli hadviselésre specializáltak, ezért egy időben komoly károkat okoztak az orosz katonáknak.

2024-ben aztán rohamosan terjedni kezdtek az elektronikus zavaróberendezések, a Babajaga drónok ellen pedig kifejezetten hatékony eszköznek bizonyultak. Sorra fotózkodtak tavasszal, nyáron az orosz katonák irányíthatatlanná vált nehéz UAV-kkel, melyeket a zavarórendszerek tettek harcképtelenné.

Úgy néz ki, a Babajaga drónok nem tűntek el teljesen a harctérről: videó érkezett arról, hogy egy ilyen eszköz egy 50 millió dolláros Buk-M3 légvédelmi rakétarendszert semlegesít egyetlen jól irányzott dobással.

A felvétel állítólag 40 kilométerrel a frontvonal mögött készült, ezért nem készült fel az orosz légvédelem egy ilyen támadás elhárítására.

$500 munition vs. $50 million air defence system: Ukrainian Baba Yaga drone drops ammunition and destroys Russian Buk-M3 air defense system. pic.twitter.com/ZK8eVJXFFz

— Clash Report (@clashreport) October 21, 2024

A Buk-M3 a kései hidegháborús Buk légvédelmi rakétarendszer, az M3-as típusváltozat az eszköz legmodernebb variánsa.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »