Potápi Árpád János emlékének szentelik a fogathajtók idényzáróját

Idényzáró fogathajtó- és rönkhúzóversenyre hívják szombaton Gyergyószentmiklósra a lovas események iránt érdeklődőket. A rendezvényt a múlt héten elhunyt Potápi Árpád János emlékének szentelik.

A fogathajtó- és rönkhúzó-verseny beleillik a Kárpát-medencei lovas rendezvények sorozatába, amelyet néhai Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár álmodott meg – mutatott rá a szervező Krigel SK vezetője, Bajkó Tibor az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Ez a második alkalom, amikor idényzárót rendeznek, ahol fogathajtók és munkalovakkal dolgozók vetélkednek. Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége vezetője hangsúlyozta, a fogathajtó-rendezvények az utóbbi időben háttérbe szorultak a más lovas programokhoz viszonyítva, ezért is örvend, hogy a szezonzárót ezekre összpontosítva szervezi a Krigel SK. Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere pedig leszögezte, az önkormányzat hozzáteszi a maga részét ahhoz, hogy színvonalas és értékteremtő események legyenek Gyergyószentmiklóson.

Hírdetés

A Krigel lovaspályán szombaton 12 órától kezdődnek egyes és kettes lóval történő rönkhúzó-erőpróbák, valamint egyes- és kettesfogathajtó verseny is lesz több kategóriában. Nemzetközi szinten is kihívást jelentő, valamint egy könnyebb, de nagyon látványos pályát is kialakítanak, felkészültségüktől függően tehát több módon is próbára tehetik magukat a hajtók, illetve lovaik. Székelyföld több régiójából érkeznek benevezők, a munkalovak versenyére a műfaj közismertebb képviselői kaptak meghívást – ismertette Bajkó. Potápi Árpád Jánosra emlékeznek a lovasok Potápi Árpád Jánosról, aki több éven át a Székelyföldi Lovas Ünnep fővédnöke is volt, Bajkó Tibor és Nagy Zoltán is szólt, Kolozsvári Tibor pedig magánemberként, barátjaként méltatta a múlt héten elhunyt államtitkár munkásságát, az általa képviselt szellemiséget. Ezer szállal kötődött a székelyekhez, támogatta a lovas sportokat, mert ezek az egészségről szólnak, és fontos törekvésének számított segíteni az embereket abban, hogy növekedjen az egészségben eltöltött éveik száma, és hogy gyermekek minél jobban kötődjenek a szülőföldhöz, ismerjék meg azt – fogalmazott Kolozsvári.

A gondolatmenetet folytatva elmondta még, hogy Potápi Árpád János a vallási és nemzeti emlékezési kultúránkat is támogatta, amelyben szintén szerepet kaptak a lovak, így például a Márton Áronról elnevezett pünkösdi lovas zarándoklatot, amelynek kezdeményezője és rendszeres résztvevője volt. „Személyes jelenlétével összekötötte a falvakat, városokat, térségeket egymással, az erőszakkal szétszakított hazában az embereket próbálta összekötni. Meggyőződése volt, hogy a hasonló foglalkozású embereket, közösségeket segíteni kell abban, hogy egymásra találjanak. 20–21. századi történelmünk legkiemelkedőbb magyar nemzetpolitikáját képviselte. Mindennapi munkáját a gondoskodás és együttműködés határozta meg, a gondoskodás és együttműködés politikájává tette a nemzetpolitikát. Az a küldetés, aminek élt, kötelez bennünket, hogy saját erőnk szerint továbbvigyük, amit ő felépített – mutatott rá Kolozsvári Tibor.

Forrás: szekelyhon.ro

The post Potápi Árpád János emlékének szentelik a fogathajtók idényzáróját appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »