A Fehér Ház mélyen aggódik

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületekről szóló, szigorúan titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését – jelentette ki az elnöki hivatal nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója hétfőn.

John Kirby szokásos internetes sajtóbeszélgetésén kijelentette, hogy Joe Biden elnököt komolyan aggasztja az eset, és hozzátette, hogy az elnök szorosan nyomon követi a vizsgálatot.

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője megerősítette, hogy az ügyet a Pentagon vizsgálja. Elmondta, az egyelőre nem világos, hogy belső kiszivárogtatásról van-e szó, vagy hackertámadásról.

Hírdetés

Semmi nem utal arra, hogy számítani kell további hasonló dokumentumok nyilvánosságra kerülésére – mondta John Kirby.

Megjegyezte, hogy várják a védelmi illetékesek javaslatát arra, hogy miként lehet csökkenteni ilyen esetek előfordulásának esélyét. Kiemelte, az ilyen esetek elfogadhatatlanok.

Az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial Intelligence Agency) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency) által jegyzett szigorúan titkos minősítésű iratok izraeli katonai mozgásokról szóltak, amelyek egy Irán elleni válaszcsapást előkészületeire utalnak. A dokumentumok pénteken a Telegramm internetes közösségi felületen jelentek meg, amely Iránban népszerű kommunikációs csatorna.

Az izraeli kormány a zsidó állam a területe ellen október 1-jén Iránból végrehajtott nagyszabású rakétatámadásra választ ígért, hozzátéve, hogy a reagálás módját és idejét maga választja meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »