A következő években megújul a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épülete

A következő években megújul a Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épülete

A magyar kormány támogatásával megvalósuló projekt célja a Megtestesült Bölcsességről (Seminarium Incarnatæ Sapientiæ) nevezett Gyulafehérvári Papnevelő Intézet épületének restaurálása, felújítása, kiterjesztése és felszerelése. Az alábbiakban a szeminárium az erről szóló közleményét olvashatják.

Az intézmény a többségében magyar híveket számláló négy romániai egyházmegye –gyulafehérvári, temesvári, nagyváradi és szatmári – lelki, szellemi, kulturális és nevelési központja, amely egyben erős nemzeti identitásőrző feladatot is betölt; az egyetlen, amely magyar nyelven képezi a jövő katolikus papjait Erdély, Partium és Bánság számára.

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet a projekt megvalósulásával építészetileg megújulva egy korszerűen felszerelt tantermek, kápolna, irodák, manzárdos kispapi lakások, konferenciaterem és kiszolgáló helyiségek együtteseként a 21. századhoz méltó körülmények között fog működni, magyarságunk megerősítését és megmaradását szolgálva.

A katolikus papneveldének otthont adó műemlék-épületegyüttes több szakaszban épült. Az évszázadok során az ingatlan az elvégzett kiterjesztések és javítások által az adott korokban a lehető legmegfelelőbb működési körülményeknek hivatott megfelelni. A papnevelő intézet korábban sohasem esett át teljeskörű, egységesen átgondolt, szakszerű felújításon, ezáltal az épületegyüttes állaga jelentősen leromlott, sőt időközben helyenként súlyos statikai problémák is jelentkeztek; fűtésrendszere, víz- és villanyhálózata, felszerelése teljességgel elavult.

Az alábbi elvégzendő beruházások, munkálatok vannak tervbe véve:

– a műemlék-épületegyüttes teljeskörű felújítása, épületstatikai megerősítések, tetőcsere, homlokzati felújítások, a történelmi épületrészek és elemek restaurálása, manzárd létrehozása;

Hírdetés

– megújul az ingatlan teljes infrastruktúrája: az épületgépészet, a külső és a belső hálózatok (hűtés, fűtés, tűzvédelem, vagyonvédelem, víz- és csatornahálózatok, villamossági hálózatok, korszerű világítás, digitális adatforgalom stb.);

– területrendezés a belső és a külső udvaron (tűzvédelmi, esővízelvezetési és rendezvényszervezési szempontok szerint);

– a spirituális és a didaktikai terek, a kispapi szállások, a konferenciaterem, az adminisztratív és kiszolgáló tevékenységek tereinek különválasztása/elhatárolása, illetve mindezek felszerelése.

A tervek szerint a beruházás három évig fog tartani, a kivitelezési munkálatok 2024. augusztus 5-én kezdődtek el.

A műemlék-épületegyüttes halaszthatatlan felújítására, a beruházásra a magyar kormány támogatásának köszönhetően kerülhet sor, csak így sikerülhet hosszú távon megőrizni és felújítani épített történelmi örökségünk.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Papnevelő Intézet; Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »