Lázár János műemléki védelem alá helyezte a hegyvidéki Turul-szobrot

Lázár János műemléki védelem alá helyezte a hegyvidéki Turul-szobrot

Bár a szobor komoly vitákat váltott ki ki az elmúlt bő két évtizedben, az építési és közlekedési miniszter szerint ez nem lehet ok arra, hogy „egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek”. Kovács Gergely hegyvidéki polgármester is reagált Lázár János bejelentésére.

Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebook-oldalán közölte, hogy elrendelte a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. „A kulturális örökség védelméért felelős miniszterként egyik legfontosabb feladatom, hogy megóvjam az értékeinket” – jegyezte meg a tárcavezető.

A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy „a II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő XII. kerületi emlékmű szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll, ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek”.

Hírdetés

A hegyvidéki Turul-szobor körül több mint két évtizede zajlik komoly emlékezetpolitikai vita. A XII. kerületi önkormányzat még 2002-ben tette közzé felhívását, amelyben olyan helyi lakosokat kerestek, akiknek valamelyik családtagjuk elhunyt a második világháborúban, hogy az áldozat neve felkerülhessen a tervezett szoborra. A kerületi közgyűlés 2004-ben fogadott el egy határozatot az emlékműről, amelyre 1132 név került fel. Az emlékmű Mitnyán György akkori polgármester döntésének értelmében egy turulmadár lett, ez azonban évekig tartó vitát robbantott ki, ugyanis a turul ugyan az első világháború után a hősies önfeláldozás jelképe lett, később azonban antiszemita szimbólummá vált. Erre hivatkozva, a baloldali vezetésű Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a tervet. Ennek ellenére és a hiányzó engedély dacára 2005. október 22-én a Böszörményi úton felavatták a Turul-szobrot. További részletekről itt olvashatnak.

Kovács Gergely hegyvidéki polgármester a júniusi önkormányzati választás estéjén azt mondta, hogy szoborparkba fog kerülni a vitatott emlékmű, de hozzátette: nem ezt tartja a legsürgősebb elvégzendő feladatnak, és nem azzal akarja kezdeni a polgármesterséget, hogy utcai harcot vívjon a turult a magyarság szimbólumának tartó Mi Hazánkkal.

Kovács Gergely a választási kampányban úgy fogalmazott, hogy a szobor „nagyon sok embert bánt és zavar” a nyilasok második világháborús cselekedetei miatt.

A XII. kerületi polgármester most a Facebook-oldalán reagált Lázár János bejelentésére. Azt írta, „ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr”. Hozzátette: „most meghirdethetjük a Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel című szoborpályázatot”. Kovács Gergely szerint több olyan építészeti érték is van a XII. kerületben, amelyek érdemesek lennének a műemléki védettségre, példaként az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épületét említette meg, amit nemrég kezdtek el lebontani.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »