Bakondi György: a migráció a schengeni rendszert fenyegeti

Bakondi György: a migráció a schengeni rendszert fenyegeti

A személyek és áruk szabad mozgása, azaz az Európai Unió egyik legfontosabb politikai, gazdasági és társadalmi vívmánya kerülhet veszélybe a végiggondolatlan EU-s migrációs politika miatt – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a TV2 Mokka című műsorában kedden reggel.

Bakondi György felhívta a figyelmet: számos európai uniós ország – így a többi között Németország, Dánia, Csehország, Ausztria, Szlovénia, Olaszország – döntött a közelmúltban arról, hogy visszaállítja a határellenőrzést a migrációs nyomás miatt, ezek az intézkedések pedig a schengeni rendszert alapjaiban fenyegetik.

Rámutatott:

Mindezeket az intézkedéseket az egyes tagállamok azért vezették be, mondta, mert az EU elhibázott migrációs politikát folytatott az elmúlt évtizedben, továbbá a külső határok védelme – Magyarország esetét leszámítva – sok helyütt nem is garantált, vagy nehezen kivitelezhető – utalt a tengerparti országokra.

Kiemelte: a kipróbált magyar gyakorlatot – azaz, hogy a migránsokat állítsuk meg a belépés előtt – nem tették magukévá a nyugat-európai országok, így egy még súlyosabb válsághelyzet alakult ki Európa számos országában.

Terrorcselekményeket, a közbiztonsági helyzet romlását, nők elleni erőszakos cselekményeket, antiszemitizmust, a szociális ellátórendszer igazságtalanságát okozta a rossz politika

Hírdetés

– sorolta.

Magyar–szerb–szlovák migrációellenes tengely – Komáromban találkozik Orbán, Vučić és Fico

Mindezek politikai tényezővé váltak sok országban, folytatta, ezért nemzetállami szinten kezdtek megoldásokat keresni.

Ennek viszont az a következménye – hívta fel a figyelmet – hogy a visszaállított határellenőrzéseket miatt a schengeni térség mint intézmény került veszélybe.

Mint mondta, az egyes kormányok – érzékelve azt, hogy a lakosság türelmetlen, és nem viseli el a migrációs problémákat – intézkedéseket vezet be, de mindezek ellenére „a baloldal minden eszközt megragad annak érdekében, hogy továbbra is erőltesse a Soros-tervnek a végrehajtását”.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »