Magyar–szerb–szlovák migrációellenes tengely – Komáromban találkozik Orbán, Vučić és Fico

Magyar–szerb–szlovák migrációellenes tengely – Komáromban találkozik Orbán, Vučić és Fico

A szlovák miniszterelnök ellen elkövetett merényletkísérlet óta a magyar és a szlovák kormányfő hivatalos tárgyalásokat még nem folytatott, így a mai lesz az első megbeszélés Orbán Viktor és Robert Fico között – hívta fel a figyelmet Kalas Vivien. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégiai Kutatóintézetének főreferense szerint a közép-európai térséget sújtó migrációs folyamatokról egyeztet a mai révkomáromi csúcstalálkozón Orbán Viktor, Robert Fico és Alekszandar Vučić, de szóba kerülhet a nyugat-balkáni országok uniós integrációja is.

Amint arról korábban a Körképen is beszámoltunk, ma reggel, röviddel 10 óra előtt Komáromban találkozik Orbán, Fico és Vučić. A felek zárt ajtók mögött tárgyalnak, és a tervek szerint 13 óra magasságában tartanak közös sajtótájékoztatót. A sajtótájékoztatót a helyszínen követik a Körkép.sk szerkesztői is. Keressék élő bejelentkezéseinket a facebook.com/korkep.sk oldalon.

Orbán Viktor magyar, Robert Fico szlovák miniszterelnök és Alekszandar Vučić szerb elnök mai révkomáromi csúcstalálkozójának középpontjában az illegális migráció elleni közös küzdelem áll – hangsúlyozta Kalas Vivien, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy egyéves múltra nyúlik vissza a magyar és szerb együttműködés, amely nem csak a két ország határán, de Szerbia déli mezsgyéinél is jelentősen visszavetette a migrációs lendületet.

Miután minimum a szavak szintjén Robert Fico is eltökéltnek látszik az illegális migráció megfékezésében, nem meglepő, hogy Magyarország és Szerbia kiterjesztené együttműködését Szlovákia felé is – minimum az emberi erőforrások szintjén.

Fico az EU-csúcs után: Ha nem védjük meg külső határainkat, már késő

Kalas Vivien szerint további perspektíva még az Ausztria és Horvátország felé történő nyitás lehetősége, Horvátország ugyanis az illegális migráció elleni küzdelemben olyan megkerülhetetlen szereplő, amely Magyarországhoz hasonlóan nem csak az Európai Unió, de a közösség schengeni övezetének is tagja.

„Nem csak magyar, de szlovák nemzeti érdek is, hogy a horvátokkal összehangoljuk a migrációellenes stratégiánkat”

Hírdetés

mondta.

Felébred Európa: Az uniós tagállamok többsége már hatékonyabb és keményebb fellépést akar a migrációval szemben

A szakértő Ausztriát ugyanakkor „hagyományos partnerországnak” tartja. Mint fogalmazott:

„nyugati szomszédunknál most olyan kormány van hatalmon, amely az illegális migrációról az Orbán Viktor és Robert Fico által vezetett kabinetekhez hasonlóan gondolkodik”.

Hozzátette: a tágabb értelemben vett térségben más kormányok is fékezni szeretnék az illegális migráció jelenlegi lendületét.

A hirado.hu azon kérdésére, hogy a mai magyar–szlovák–szerb csúcstalálkozón szóba kerülhet-e a nyugat-balkáni országok uniós integrációja, Kalas Vivien kifejtette: Magyarország számára ez a kérdés prioritást élvez. A téma felmerült a néhány nappal korábban megtartott szerb–szlovák csúcstalálkozón is, ahol Robert Fico kifejtette, hogy nem csak hazája, de az Európai Unió számára is hasznos, gazdasági értelemben pedig előnyös lenne a nyugat-balkáni országok mihamarabbi csatlakozása.

A Robert Fico ellen elkövetett tavaszi merényletkísérlet óta a magyar és a szlovák kormányfő hivatalos tárgyalásokat még nem folytatott, így a mai lesz az első megbeszélés Orbán Viktor és Robert Fico között.

hirado.hu, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »