Zenés megemlékezés Galánta jeles zenei személyiségeire

Zenés megemlékezés Galánta jeles zenei személyiségeire

A Galántai Népművelési Központ október 22-én, 17 órai kezdettel a galántai reneszánsz kastélyban a város jeles zenei személyiségeiről – Fahn Péterről és Mihók Jánosról – emlékezik meg. A rendezvény során fellép Fahn Adrián és a Kodály Zoltán Trió.

Fahn Péter az idén, január 12-én váratlanul, 76 éves korában távozott az élők sorából. Évtizedeken át a könnyűzenének szentelte életét. Számos könnyűzenei verseny és rendezvény kezdeményezője és alapítója volt: például a vágsellyei Arany Csalogány énekverseny(1972), a Nagyfödémesi Aranykalász – ifjúsági táncdalfesztivál (1974).

Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a galántai Centrum Szabadidőközpont által 1995-ben gyermekek számára rendezett táncdalfesztivál, mely napjainkban Pop Arénaként kerül megrendezésre. Karol Duchoň tiszteletére 2000-ben megalapította a Szívünkben tovább élsz elnevezésű táncdalfesztivált, amelyet ma Kantiléna néven ismerünk. Előadóként számos sikeres koncert fűződik a nevéhez, ugyanakkor önálló előadóként négy lemeze jelent meg.

Az est során megemlékezünk Mihók János neves cigányprímásról is, aki Galánta hírnevét öregbítette a nagyvilágban a 19. század utolsó harmadában.

Hírdetés

Mihók János 1858. augusztus 20-án született. Az 1870-es évek végén robbant be zenekarával a köztudatba, és vált a korabeli lapok szerint világhírűvé. Zenekarával gyakran játszott az Eszterházy család alkalmi rendezvényein, nyáron viszont általában Trencsénteplicen a fürdő vendégeit szórakoztatta. De 12 tagú zenekarával megfordult az egész országban.

Mihók János 45 évesen, 1904. július 12-én hunyt el. Zenekarának repertoárja nagyon választékos volt. Ami viszont őt és zenekarát halhatatlanná tette, az a verbunk volt. A Galánta-környéki dalok a korai verbunkosok Mihók és zenekara előadásában még Kodály Zoltánt is megihlették, ugyanis belőlük merítve írta meg 1933-ban híres művét, a Galántai táncokat.

A rendezvény Galánta város anyagi támogatásával valósul meg.

Sajtóközlemény/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »