Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a szerencsi Szent Kinga Óvodát

Ternyák Csaba egri érsek megáldotta a szerencsi Szent Kinga Óvodát

Szeptemberben nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt Szerencsen a Szent Kinga Óvoda, mely a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum tagintézményeként működik, 4 csoportban 85 gyermek elhelyezését biztosítva. Az épületet október 18-án áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek.

Szarvas Péter plébános az eseményen úgy fogalmazott, az egykori plébániaépületből kialakított óvodában szeptember óta jelen van a vidámság, a gyermekek mosolya, s ez a tisztaszívűség az, amiről Jézus is beszélt, mondván: „ilyeneké a mennyek országa”. Háláját fejezte ki, hogy nehézségek árán is, de elkészült a beruházás, melynél a korábbi plébániaépületet gondolta tovább a tervező, Csehák Fanni.

Az óvodások IV. Béla király lánya, Szent Kinga életét, legendáját bemutató kis előadással, énekes, játékos műsorral kedveskedtek  a vendégeknek.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az intézmény lelkiségét méltatta, utalva a gyermekek által előadott történet mondanivalójára, az odaadó szeretet, az Isten iránti hűség példájára. Elmondta, a katolikus óvodaprogram keretében országszerte épületeket emelnek, újítanak fel, összesen 13 ezer gyermek korszerű elhelyezését biztosítva. Ebben kiemelkedő szerepet vállalt az Egri Főegyházmegye, élén Ternyák Csaba érsekkel: 26 óvodát építettek, 6 óvodát felújítottak, s ezek az épületek is lelki központok lesznek.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, aki maga is Szerencsen él, úgy fogalmazott: nagy élmény volt számára az ünnepi program kezdete előtt a Munkás Szent József templomban tartott, fiataloknak szervezett rózsafüzér imádság, ami után még meghatóbb volt Szent Kinga életének felidézése. Elmondta: a város az elmúlt időszakban mintegy másfél milliárd forintos fejlesztésre kapott támogatást.

Kiss Attila polgármester példásnak nevezte a város és a főegyházmegye együttműködését, mint mondta, ezért is bízták jó szívvel egyes intézményeiket az Egyházra.

Gaszperné Tilman Edina főigazgató az öt évvel ezelőtt kezdődött munkálatokról, erőfeszítésekről szólt, s köszönetet mondott azért, hogy a városban kibővülhetett a katolikus intézményrendszer.

Hírdetés

Az ünnepségen leleplezték a közösségi térben elhelyezett szárnyasoltárt, mely Szent Kinga életének és legendájának fontos eseményeit tárja elénk.

A szalagátvágást követően Ternyák Csaba egri érsek szólt a küzdelmes beruházás nehézségeiről, melyek tanulságaiból, tapasztalataiból az eredmény tükrében látszik, hogy érdemes volt áldozatot hozni, és mindenkinek megköszönte a fáradozását.

A főpásztor felidézte a néhai Koncz Ferenc polgármesterrel végzett közös munka kezdetét is,amikor elindult az intézmények átvétele, s méltatta a városvezetés és az itt élők nyitottságát a jó ügyek iránt.

Ternyák Csaba érsek ezután megáldotta az épület falait, a vendégeknek pedig kisfilmen mutatták be a kivitelezés részleteit, a munkálatok egyes fázisait. Az ünnepséget szeretetvendégség zárta.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szöveg: Bérczessy András

Fotó: Szent István Televízió/Vozáry Róbert; boon.hu/Vajda János

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »