Nagyszabású programsorozattal ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Rovás Egyesület

Nagyszabású programsorozattal ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Rovás Egyesület

Az idei esztendőben ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját a kassai Rovás Egyesület. A jubileumhoz igazítva az idei évben háromnapossá bővült a  MaJel Fesztivál – A Magyar Jelenlét Napja, melynek keretében Kassán programsorozattal ünnepel az alkotóközösség. A központi rendezvényre október 23-a és 25-e között kerül sor a MaJel Rovás Központban, illetve Kassa egyéb helyszínein.

A Rovás Egyesület jubileuma kapcsán a kerestük fel a civil szervezet elnökét, Szabó Ottó képzőművészt, aki a Felvidék.má-nak  az e héten tartandó ünnepségről, tervekről és az egyesület szerteágazó tevékenységéről is beszámolt.

 Milyen céllal és szempontok alapján állították össze a programot? Mire helyezték a hangsúlyt? 

A Rovás a MaJel Központot és ezt némileg megelőzve az eNRA Alkotócsoportot azzal a céllal hozta létre, hogy Kassán a kortárs szlovák művészettel minimum egyenrangú kortárs magyar jelenlétet biztosítson. További célunk ennek megfelelően a kortárs párbeszéd: a képzőművészeten kívül olyan kulturális és közéleti eseményekkel foglalkozunk majd, amelyekre a képzőművészet reagál. Mi sohasem valami ellen, hanem mindig valamiért küzdünk, alkotunk, emeljük fel a szavunkat – tesszük a dolgunkat. Jelen lenni a mában – innen ered a központunk neve is (MaJel).

Kiknek szól a program, kiket szólítottak meg a jubileum kapcsán?

A Rovás MaJel Napok rendezvényeit egyesületünk 30 éves fennállása alkalmából idén három napra szerveztük meg október 23-tól 25-ig. Az eseményekre többnyire az Erzsébet utcai központunkban, valamint a debrődi művésztelepünkön, illetve a kassai magyar iskolákban és óvodákban kerül sor. A rendezvénysorozat 23-án, szerdán egy szakmai konferenciával és fórummal kezdődik. A konferencia húszperces panelbeszélgetések egymásba kapcsolódó hálójaként sok érdekes információt adhat a résztvevőknek is és az érdeklődő külsősöknek, középiskolás és egyetemista diákoknak is. Címe: „Tiszta vizet a pohárba”, ami sok mindent elárul az egész rendezvény és vitafórum szellemiségéről.

Miként készültek az évfordulóra? Mi mindennel várják a MaJel Fesztivál – A Magyar Jelenlét Napja Kassán rendezvényfolyam érdeklődőit? 

Hírdetés

Szerdán 10-kor kezdünk, 10.40-kor kerül sor Kalmár Ferenc különleges státuszú nagykövet, a Szlovák–Magyar Vegyes Bizottság elnökének előadására az 1956-os forradalom ünnepén. Délután, 16.40-kor a Nemzeti Emlékezet Bizottságának történésze, Galambos István ad elő 1956-ról és következményeiről (a részletes program csatolva).

A Márai Sándor Gimnázium művészeti osztályai Cselényi Árpád festőművész, tanár vezetésével néhány rendhagyó órán vesznek részt, amelyeket Szepessy Béla Munkácsy-díjas grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem tanszékvezetője, Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője, Hegyi Csaba festőművész, a Pécsi Egyetem dékánhelyettese, Zeman Zoltán, az Egri Egyetem tanára és Mayer Éva Munkácsy-díjas grafikusművész, a Metropolitain tanára lektorál.

A konferencia csütörtökön a debrődi művésztelepünkön folytatódik, ahol előkészítünk egy közös nyilatkozatot. Délután folytatódnak az előadások és könyvbemutatók, este pedig kötetlen beszélgetések és szórakozás lesz a MaJel Központban. A pénteki gasztrofeszt egy 2017-ben elkezdett program, amelynek értelmében évente 2-3 alkalommal bemutatkoznak Kassán a város vonzáskörzetébe tartozó magyar falvak. Most három, Nagykaposhoz közeli település, Kaposkelecsény, Csicser és Mátyóc mutatkozik be és látja vendégül a kassaiakat.

Bár Kassán van a központunk, de nemcsak a kassai magyar művészek és nem is kizárólag a szlovákiai magyar alkotók megszólítása a Rovás célja, hanem a kortárs szellemiség, a szakmai tudás, a művészeti minőség prezentálása Kassán. Jelen lesznek együttműködő partnereink, magyarországi egyetemek és intézmények, egyesületek és szervezetek képviselői. Mivel ez a fesztivál most a Magyar Jelenlét Napja (a MaJel Központot 2017 októberében hoztuk létre) ezért ezen magyarországi barátaink vesznek részt. A lengyel, ukrán és szlovák barátainkkal a nyári Rovás Szabadegyetemen ünnepeltük a 30. jubileumunkat – hasonlóan, mint itt: 20 perces panelbeszélgetések és prezentációk formájában.

Az október 23-i, szerdai teljes program ITT olvasható, a csütörtöki ITT található, a pénteki pedig ITT érhető el.

Kérem, kicsit mutassák be a Rovás Egyesület szerteágazó és hiánypótló tevékenységét?

Egyesületünk, a Rovás most 30 éves, létrehozta az eNRA nevű nemzetközi alkotóközösséget, internetes újságot alapított és működtet RovArt néven (nemzetközileg regisztrált ISSN-kóddal); nyári szabadegyetemet szervez évek óta; tehetséggondozó esti iskolát, galériát alapított, művészkávézót és bisztrót működtet. Újraindította az Építészek Klubját.

A diákok és fiatalok számára pedig éppen most kezdett egy közösségi központ kiépítésébe. Európai uniós Interreg projekt keretében, az Első Fellépés Színpadával, zenés Chill kávézóval, Digitális Galériával, video- és podcast-stúdióval, oktatótermekkel, kiváló vetítési és hangtechnikával, nemcsak a tökéletes lejátszás, de a felvétel igényével is. Együttműködő partnerünk lett a fóti Origo Filmstúdió, amelyet Andy Wajna hozott létre Budapest határában. Ők fogják a projektet kivitelezni. Jelen lesz a filmstúdió vezérigazgatója, a volt ENSZ-nagykövet Horváth F. Márta. Képzéseket is indítanak nálunk a Hollywood Alap által, különféle operatőri, IT-, videó-, film-, fotó-, jelmez- és díszlettervezői kurzusokat –  a filmiparban ugyanis elég nagy a migráció és kevés az igazán jól képzett szakember. Az Alap elnöke, Bokor Balázs is jelen lesz és szerepel a szerdai előadók között. Régóta folynak rajz- és festészeti kurzusaink kezdőknek és haladóknak, ingyenes képzést biztosítunk a tehetséges középiskolásoknak, akik a nyári alkotótáborainkon is térítésmentesen vehetnek részt.

Pásztor Péter/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »