Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Ünnepi megemlékezések

Sepsiszentgyörgyön mától péntekig 10–16 óra között a Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékházában ingyenes tárlatvezetést szerveznek diákcsoportok számára, amelyre előzetesen Török Józsefnél lehet jelentkezni a 0726 237 944-es telefonszámon. Az ünnepi megemlékezés programja: 12.30 órakor koszorúzás a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis-táblánál, 13 órakor Szalai Attila ’56-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál. 18-tól 19 óráig ünnepi műsor az ’56-os emlékparkban: beszédet tart Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője, Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, valamint Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetsége Kovászna megyei elnöke; közreműködik a Cantus Firmus Vegyes Kar és a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai, szaval Fazakas Bálint és Hatos Katalin XI.-es drámatagozatos diák, áldást mond Péterfi Ágnes unitárius lelkész. A koszorúzás után fáklyás felvonulás az Erzsébet parkba, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére felállított emlékműhöz, ahol fellép a Pro Musica Kamarakórus, majd Takó István római katolikus plébános mond áldást. Kézdivásárhelyen október 23-án, szerdán 13 órakor tisztelgés az 1956-os szabadságharc hősei előtt a református temetőben, a kopjafáknál. Közreműködnek a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium IX. osztályos diákjai. 18.30 órától fáklyás felvonulás (találkozó a Gábor Áron-szobránál), 19 órától ünnepi megemlékezés a Vigadó Művelődési Központban, közreműködnek a Nagy Mózes Főgimnázium középiskolás diákjai. Az ünnepséget koszorúzás zárja. Kovásznán 17 órakor a központi parkban kerül sor megemlékezésre. Baróton 13 órakor kezdődik a megemlékezés az iskolaudvaron, a mártíremlékműnél és ’56-os emléktáblánál, illetve a Petőfi Sándor (Híd) utcában, az 1956-os emlékműnél. 19 órától a Tortoma Önképzőkör keretében a művelődési ház Bodosi Dániel-termében bemutatják Kelemen Csongor: Életem ’56 árnyékában című könyvét. Meghívottak: a szerző, Kelemen Csongor, egykori ’56-os politikai elítélt (Csíkszereda–Uzonkafürdő), Benkő Levente és Papp Annamária, a kötet szerkesztői, valamint Kozma Csaba, a Polis Könyvkiadó vezetője (Kolozsvár). A könyv a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma és október 23-án, szerdán 19 órától Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben Eugène Labiche: A Lourcine utcai gyilkosság (rendező: Barabás Árpád), október 25-én, pénteken 19 órától Kovács Dominik–Kovács Viktor: Jégtorta (rendező: Szilvay Máté) című darabját játssza a társulat. Jegyek a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kaphatóak.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Október 26-án, szombaton 11 órától a bábszínház sepsiszentgyörgyi stúdiótermében A három kismalac (r.: Nagy Lázár József) bábjáték lesz műsoron, ajánlott életkor: 4+. Érdeklődni, foglalni a 0754 409 940-es telefonszámon lehet Szabó Emesénél. Jegyár: 10 lej.

Indul az új hangversenyévad A nemzetközileg ismert és elismert szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjével kezdődik a 2024–2025-ös hangversenyévad Sepsiszentgyörgyön. A „Fili” október 26-án, szombaton 19 órakor lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében. A nyitó hangversenyre 40, illetve 20 lejes jegyeket a városi jegyirodában lehet vásárolni.

Előadás Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központban ma 19 órától Aranyosi Péter humorista egyéni előadása tekinthető meg.

Hírdetés

Kiállítás SEPSISZENTGYÖRGY. A Mikó család tárgyi emlékei kiállítás november 12-ig látogatható Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium múzeumtermében, a következő program szerint: hétfőn, szerdán, pénteken 10–12 óra, kedden és csütörtökön 11–13 és 17–18 óra között. KOVÁSZNA. A kádár László Képtárban októberben Toró Attila egyéni tárlata tekinthető meg munkanapokon 10–16 óra között. A belépés felnőtteknek 4 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 2 lej. Csoportos jelentkezés esetén hívható telefonszám: 0770 420 087 (Konnát Rita).

34. Népzene- és Néptánctalálkozó A Háromszék Táncszínház és a Lajtha László Alapítvány november 8–9-én szervezi meg Sepsiszentgyörgyön a népzene- és néptánctalálkozót a Tamási Áron Színházban és a Sepsi Arénában. Az esemény díszvendége idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, mely két előadással színesíti a találkozót, fellép Paár Julcsi, Tímár Sára és zenekara, nagykoncertet ad a Heveder banda és meghívottjai: Papp István „Gázsa”, Balogh Kálmán, Eötvös Rémusz, ifj. Fodor Sándor „Neti Sanyika” és zenekara. Belépési díjak: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes november 8-i Élő Tánc-Archívum Kalotaszeg/Szatmár című előadására 50 lej a belépő, ez az esti táncházba való belépést is biztosítja; a táncházba a belépés külön 20 lej. A teljes szombati program – amely az esti táncházat is tartalmazza – felnőtteknek 60 lej, gyermekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 30 lej. Jegyvásárlás a helyszínen, illetve a központi jegyirodában hétfőtől szerdáig 8–16, csütörtökön 8–17 és pénteken 8–15 óráig.

Emlékhelyre gyűjtenek „Jöttél, s mentél nesztelen Föld vendége perc ideig. Honnan? Hová? Csak sejtelem – Az Istentől az Istenig”. (Ludwig Uhland) – Október 15-e a vendégbabák világnapja, a gyermeküket a gyermekvárás, szülés vagy röviddel a szülés után elvesztett családok gyászának a napja. Ennek kapcsán a sepsiszentgyörgyi Vártemplomi Református Egyházközség égisze alatt működő Bölcső és Vár Egyesület Bucsi Zsolt Tamás lelkipásztor közreműködésével egy méltó sepsiszentgyörgyi emlékhely elkészítését tűzte ki célul, ahol az érintettek a meg nem született vagy elveszített gyermekekre tudnak emlékezni. A helyi képzőművész alkotta emlékművet közadakozás révén szeretnék elkészíteni, majd a vártemplomi temetőben felállítani. Adományokat a következő bankszámlára lehet utalni: RO45 RNCB 0124 1600 3525 0001 (Asociația Bölcső és Vár Egyesület), a megjegyzésben kérik feltüntetni: emlékhely. Revoluton a 0742 413 269-es (Bucsi Zsolt Tamás) telefonszámon lehet utalni. Ugyanezt a telefonszámot hívhatják, akik személyesen szeretnék átadni az adományt.

Mozi MŰVÉSZ MOZI. A sepsiszentgyörgyi filmszínház ma zárva tart. A keddi műsor: 16.15-től Barátom, a pingvin (románul beszélő), 16.30-tól Transformers Egy (magyarul beszélő), 18 órától A tengert ígérő mester (román feliratos), 18.30-tól Átkelés (román feliratos), 20 órától Haldoklás, de komédia (román feliratos), 20.30-tól A csendes óra (román feliratos). * Október 23-án, szerdán 16 és 16.30 órától a Nincs parancs! című magyar dokumentumfilmet vetítik, utána pódiumbeszélgetésre kerül sor Nagy László történész vezetésével. Október 24–25-én ingyenes filmvetítés diákcsoportok számára – Goda Krisztina: Szabadság, szerelem, Szilágyi Andor: Mansfeld. A vetítésekre Lázár-Prezsmer Endrénél lehet előzetesen jelentkezni a 0742 769 628-as telefonszámon.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Nicolae Iorga utcai Dr. Max gyógyszertár (telefon: 0267 315 136) teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden VÍZELZÁRÁS. Karbantartási munkálatok miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás ma 8–13 óra között Sepsiszentgyörgyön a Mihai Viteazul tér 3-as tömbház A, B, C, D és E lépcsőházában, a Gábor Áron utca 1-es tömbházában, illetve a Kossuth Lajos utcai 2-es tömbház A, B, C, D és E lépcsőházában, valamint az ide tartozó kereskedelmi egységeknél; Sepsikőröspatakon 8–15 óra között szünetel az ivóvízellátás a 316–366. házszámok közötti részen. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Kézdiszentléleken, kedden Kézdiszentléleken és Kiskászonban. Honlap: tega.ro.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »