A járás tehetségeivel ünnepelt a Csemadok Szencen

A járás tehetségeivel ünnepelt a Csemadok Szencen

A Csemadok Szenci Területi Választmánya is megünnepelte a magyar kulturális és társadalmi szövetség megalakulásának hetvenötödik évfordulóját.

Az ünnepi alkalmon a szervezők egy perc néma csenddel adóztak Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár emléke előtt, aki csütörtökön hunyt el.

A szenci kultúrházban az 55. Szenczi Molnár Albert Napok keretén belül október 19-én megtartott ünnep elején a Szenczi Molnár Albert Alapiskola tanulói, Popálená Stella, Szitka Lea és Németh Anikó gömöri népdalokat adtak elő.

Balogh Csaba (Moore Emilia/Felvidék.ma)

Majd a vendégek üdvözlése után Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete köszöntötte a Csemadokot, kiemelve a szövetség fontosságát és megköszönte a tagságnak, hogy a Csemadokot éltetik. A nagykövet köszöntője után Bárdos Gyula, a Csemadok országos és a Csemadok Szenci Területi Választmányának elnöke tartott ünnepi beszédet.

„A Csemadok az elmúlt hét és fél évtized során szinte folyamatosan rákényszerült az újrakezdésre.

Gyakran volt kénytelen – szinte állandó jelleggel – a különböző társadalmi és közéleti események következtében újra és újra megszervezni önmagát, újragondolni a kulturális tevékenységét, mozgósítani a tagságot, amely lehetővé tette programjának megvalósítását, biztosította a folyamatos, aktív társadalmi jelenlétet – fogalmazott.

Bárdos Gyula (Moore Emilia/Felvidék.ma)

Mint mondta, fontos, hogy a jubileumi esztendőben ne feledkezzünk meg azokról, akiknek önfeláldozó, lelkes munkája számunkra is lehetővé teszi e közösségi szolgálat folytatását.

Nekik köszönhető, hogy társadalmi, kulturális és közművelődési szövetségünk megbirkózott a rengeteg akadállyal, túlélte az országot, amelyben létrejött, és ami a legfontosabb: mindig hű maradt anyanyelvünkhöz, magyarságunkhoz.

Ne feledjük, hogy a kultúra, amelyet nagyjaink, elődeink műveltek, örökítettek ránk, nem lehet öncélú, hiszen gyakran olyan eszméket, gondolatokat kínál számunkra, amelyek formálnak bennünket, hatással vannak közösségeinkre. Mi is büszkék vagyunk elődeinkre, csemadokosainkra, akik olyan erkölcsi és kulturális értékeket hagytak ránk itt, a mi régiónkban is, amelyek a nemzet, a szülőföld, az anyanyelv sorsáért érzett felelősségvállalásról tesznek tanúbizonyságot“ – hangsúlyozta ünnepi beszédében Bárdos Gyula.

Hírdetés

Fotó: Moore Emilia/Felvidék.ma

Az ünnepi gondolatok, beszédek után a rétei RÉVISZ Vidám Színpad A tehén című Rejtő Jenő darabbal szórakoztatta a közönséget. A rétei színjátszók a Rejtő Jenő esttel készülnek az Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválra.

Takács Alex a szenci alapiskola tanulója is egy tehénről adott elő mesét, A szegény ember vására című népmesét hallotta tőle a közönség. A népmese után zonctoronyi Popálená Izabella énekelt, aki egy héttel ezelőtt megnyerte az Őszirózsa magyarnóta énekesek versenyét.

A féli Tepea Heiva Viktória következett, aki a tavalyi Tompa Mihály Országos Versenyen aranysávos minősítést ért el, most Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című novellájának egy részletét mondta el. Utána következett az Immanuel-velünk az Isten énekkar Rétéről, akik egyházi énekeket énekeltek, ezzel kívánva további sok sikert a Csemadoknak.

Fotók:Moore Emilia/Felvidék.ma

A folytatásban a díjak átadása következett. Erdélyi Júlia a Csemadok Szenci Alapszervezetének elnöke már márciusban Érsekújvárott átvette az elismerést. A Csemadok megalakulásának hetvenötödik évfordulója alkalmából a Csemadok országos elnöksége a területi választmányok javaslatai alapján kitüntetéseket adományozott a járás további három személyiségének.

Író Erzsébet fiatal korától tagja a Csemadoknak, író-olvasó találkozók szervezője, a Csemadok Szenci Területi Választmánya által szervezett Éberhardi Nyár állandó háziasszonya, de a Nemzeti összetartozás napi országos rendezvénynek is gyakran ő volt a műsorvezetője. Profi szinten ad keretet a kulturális rendezvényeknek.

Pikáli Noémi a Csemadok Boldogfai Alapszervezetének oszlopos tagja. Évtizedek óta kiveszi részét a Csemadok rendezvények szervezéséből és népszerűsítéséből. Az alapszervezet munkáját segíti gazdasági felelősként is, de mindenütt ott van, ahol szükség van a segítő kézre.

Vitálos Imre a Csemadok Dunasápújfalusi Alapszervezetének aktív tagja, támogatója. Az elmúlt évtizedekben a Csemadok Szenci Területi Választmányának rendezvényeit is támogatta. Még fiatalon belépett a Csemadokba, az első években titkárként dolgozott az alapszervezetnél, majd felesége, Vitálos Gizella elnökségének ideje alatt a háttérből segített, ahol csak tudott. Teszi ezt ma is. Jelenlétével erkölcsileg is támogatja a járás alapszervezeteinek rendezvényeit.

A díjazottak (Fotó:Moore Emília/Felvidék.ma)

A díjazottak a Csemadok országos elnöksége oklevele mellett megkapták a Csemadok Dunasápújfalusi Alapszervezete elnökének, Neszméri Tündének és alelnökének Matus Balázsnak az ajándékát is, amely a Csemadok logóját ábrázolja. A díjakat Bárdos Gyula a Csemadok elnöke és Fekete Márta, a Csemadok Szenci Területi Választmányának titkára adták át.

A díjátadót követően ismét a népmese világába kalauzolták a szervezők a nézőket. Matus Dóra a Szenczi Molnár Albert Alapiskola tanulója A szegény asszony gyermekei című mesét adta elő. A Möggyes Gyermek Néptáncegyüttes ismét vastapsot táncolt ki. A Möggyes 2009 óta működik a Szenczi Molnár Albert Alapiskola és a Csemadok Szenci Alapszervezete mellett. Az ünnepségen Vág-Garam menti táncokat adtak elő, nagy sikerrel.

A programot Metzner Dóra magyaros dalokkal zárta. Bizony, ahogy énekelte, ismét érezte a közönség, mennyire jó magyarnak lenni. A műsorvezető kérése az volt, Isten, áldd meg a magyart, majd az ünnepi rendezvény résztvevői közösen énekelték el a magyar himnuszt.

 

Neszméri Tünde/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »