Történelem és mindennapok vidéken

Történelem és mindennapok vidéken

A nemzeti ünnepen az ötvenes évek mindennapjait és a forradalom vidéki eseményeit személyes történeteken keresztül idézi meg a szentendrei Skanzen.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját – lesz frizurakészítés és retro-tánciskola. A szervezők azt ígérik, a kézműves programok is az ötvenes évek játékait és hétköznapjait hozzák közel a látogatókhoz.

„A történelmi pontokon és a múzeumi színházi jelenetek során eljátszott történetek valós eseményeken alapulnak, megismerhetik a látogatók az adott faluban történt eseményeket”

– ígérik.

A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, a Kisalföld tájegység Jánossomorjai házánál megtudhatjuk, hogy a forradalom leverése után ezrek menekültek itt Ausztriába. A múzeumi színházi jelenet során átélhetjük, hogy az Andaut és Jánossomorját összekötő kis híd sokak számára a reményt jelentette.

Hírdetés

Filmvetítés, ismeretterjesztő előadások az ötvenes évek divatjáról, sportról és nyaralásról, tárlatvezetések a Skanzen korszakhoz kapcsolódó kiállításaiban, a Duna Menti Katonai Hagyományőrző Egyesület interaktív programja árnyalja a korszakról kialakult képet. A kézműves programok és játékhelyszínek is az ötvenes évekből merítenek ötletet. Többek között készíthetünk gombfülbevalót és neszesszert, svájcisapkát és krumplipuskát. Belekóstolhatunk régi idők játékaiba, megtudhatjuk mi az a snóbli, gombfocizhatunk, tekézhetünk, kártyázhatunk.

A részletes program a skanzen.hu oldalon, ide kattintva érhető el.

 

Felvidék.ma

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »