Sikeres volt a nyári szezon Besztercebánya megyében

Sikeres volt a nyári szezon Besztercebánya megyében

Ondrej Lunter, Besztercebánya Megye Önkormányzatának elnöke kifejtette, hogy igyekeznek támogatni a megye idegenforgalmának fejlődését különféle megoldásokkal és konkrét programokkal is.

A megye nyolc térségének látogatottsága állandóan emelkedik.

A nyári hónapokban 11,4 százalékkal több látogató érkezett a megye különféle turisztikai helyeire, mint tavaly ebben az időszakban.

A megye ezzel megelőzte az ország más megyéit, ahol a látogatottság mértéke nem volt ennyire dinamikus. Erről a TASR hírügynökséget Zuzana Jóbová, a Besztercebánya Megye Idegenforgalmi Hivatalának ügyvezető igazgatója tájékoztatta, kiemelve, hogy a látogatottsághoz hozzájárultak a színvonalas és vonzó rendezvények is.

„A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának adatai alapján a látogatottság mértékének emelkedését főleg a nyári szünidő idején értük el. Júliusban és augusztusban 155 388 látogatónk volt, ez pedig csupán a szálláshelyek adata, amelybe nem számítódnak bele azok a turisták, akik egy-egy napot töltöttek megyénkben” – hangsúlyozta Daniela Volenská, a megye Idegenforgalmi Hivatalának elnöke.

Az elszállásolást igénylő vendégek általában 3,3 éjszakát töltöttek a megyében, ez az adat megegyezik a tavalyival.

Hírdetés

Idén a tavalyinál jóval többen látogattak el a Besztercebányai, a Selmecbányai, a Breznóbányai, a Zólyomi és a Nagyrőcei járásba.

„Besztercebánya olyan rendezvények színhelye volt, mint a Szlovák Nemzeti Felkelés 80. évfordulójának ünnepségei, amely több ezer embert vonzott, de a résztvevőkhöz társult az a nagy számú személyzet is, akik biztosították az ünnepségek lebonyolítását. Ráadásul a városban zajlott július végén és augusztus elején az Ifjúsági Atlétikai Európa-bajnokság, de ugyancsak sok látogató volt kíváncsi a The Legits Blast nemzetközi tánc- és zenei fesztiválra, amelyen a világ 90 országának fiataljai vettek részt” – magyarázta Jirí Péč, a Közép-szlovákiai Területi Idegenforgalmi Szervezet munkatársa.

Daniela Volenská kifejtette azt is, hogy megyéjük az országban a negyedik helyet foglalja el a megyék között a turisztikai statisztikák szerint. Azonban tudatában vannak annak, hogy nem versenyezhetnek a Magas-Tátrával, az Alacsony-Tátrával vagy Pozsonnyal, tehát Eperjes, Zsolna vagy Pozsony megyével.

„Azt azonban elérhető célnak tartjuk, hogy növeljük a külföldi látogatók éjszakai időtartamának emelését és ezen a törekvésen állandóan dolgozunk” – tette hozzá.

Ondrej Lunter, a megye elnöke bejelentette azt is, hogy különféle formában próbálják elősegíteni a látogattságot, a turizmus fejlődését. Nagyrőcén például az egykori gimnázium épületében Litterra elnevezéssel egyedülálló interaktív kiállítást nyitottak, zahoramidolami.sk címmel weboldalt alakítottak ki, ahol ismertetik a turisztikai lehetőségeket, továbbá fesztiválokat, kulturális programokat szerveznek.

Segítik a várak felújítását, a kerékpárutak kiépítését, eddig 30 kilométeres szakaszt építettek ki Poltár és Rimaszombat között, támogatják a folyók hajózhatóságát és minden olyan kezdeményezést,  amely a turisták által a megyében eltöltött éjszakák számát növelné.

(BM/Teraz.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »