A régiós bérkülönbségeket vizsgálták Kelet-Szlovákiában

A régiós bérkülönbségeket vizsgálták Kelet-Szlovákiában

Az ország keleti részében a legnagyobb bérkülönbségek a folyamatmérnökök és az ügyfélszolgálati dolgozók között vannak. A megyeszékhelyeken, például Kassán kívül a folyamatmérnökök 100 euróval kevesebbet, azaz átlagban 1700 eurót keresnek. A legkisebb bérkülönbség Kassa megyében a munkásoknál van, akik átlagosan 37 euróval keresnek többet a megyeszékhelyen, mint azon kívül, derül ki a Platy.sk portál elemzéséből.

„Azon pozíciók közé, melyek betöltésére a kassai cégek idén leggyakrabban kerestek munkaerőt a Profesia.sk portálon keresztül, tartozik az elárusító, a gyártási operátor és a szakértékesítő, de a legkeresettebb tízben vannak a munkások és minőségellenőrök is. A portál adatai szerint minden esetben van különbség a havi átlagbér tekintetében a megyeszékhely és az azon kívüli területek között. A megyeszékhelyen, Kassán több tíz euróval magasabbak a fizetések, mint más városokban” – mondta a cég PR-menedzsere, Ľubica Melcerová.

Hozzátette, hogy a gyártási operátorok és a szakértékesítők között is szembeötlő, 70 eurós bérkülönbség van, attól függően, hogy kassai vagy azon kívüli munkahelyről van szó. Az eladónők és eladók átlagosan 66 euróval többet keresnek Kassán, konkrétan 1029 eurót.

Hírdetés

Az elemzés szerint Eperjes megyében némileg alacsonyabbak a bérkülönbségek. Ebben a régióban a legnagyobb kereslet az elárusítók, a kereskedelmi képviselők és a szakértékesítők iránt van. Melcerová szerint idén Eperjes megyében kerestek leggyakrabban raktárosokat, pincéreket és ügyfélszolgálati dolgozókat a cégek.

Kifejtette továbbá, hogy Eperjesen az ügyfélszolgálati dolgozók átlagfizetése havi 1230 euró, azon kívül viszont 70 euróval kevesebbet keresnek ebben a pozícióban, ami a legnagyobb eltérést jelenti a cégek által kínált pozíciók között. Ugyanez érvényes a gyártási operátorokra is, akik átlagosan 1097 eurót keresnek a városban és 1029 eurót azon kívül. A szakértékesítők átlagfizetése Eperjesen 1062 euró, azon kívül 995 euró. A pincéreknél 30 euró a bérkülönbség, a főváros kivételével 1022 euró az átlagfizetésük.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »