Fico az EU-csúcs után: Ha nem védjük meg külső határainkat, már késő

Fico az EU-csúcs után: Ha nem védjük meg külső határainkat, már késő

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elrontsuk az Európai Unió egyik fő szimbólumát és legnagyobb vívmányát a schengeni övezet formájában azzal, hogy belső határainkon ellenőrzések bevezetésével reagálunk arra, hogy az Unió külső határait nem tudjuk megvédeni. Ezt Robert Fico szlovák miniszterelnök jelentette ki újságírók előtt pénteken, az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozója után.

„Végre az EU-n belül kezd érvényesülni az a filozófia, hogy ha nem védjük meg külső határainkat, akkor már késő. Az Unió területére érkező illegális migránsok 100 százalékából talán a 20 százalékukat vissza tudjuk küldeni valahova, de a 80 százalékuk a mi területünkön marad”

– mondta Fico.

Nagyra értékelte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kezdeményezését, aki megállapodást kötött az olaszországi menedékkérők áthelyezéséről az albániai migránsközpontokba, ahol elbírálják kérelmeiket.

Emlékeztetett Donald Tusk lengyel miniszterelnök erőfeszítéseire is, aki csütörtökön arra kérte az uniós vezetőket, hogy függesszék fel a menekültügyi határozathozatali eljárást a fehéroroszországi határon kialakult helyzettel kapcsolatban. Fico rámutatott, hogy nem könnyű megengedni egy ilyen kivételt az uniós szabályok alól.

Hírdetés

„Ezért azt gondolom, hogy jól döntöttünk csütörtökön. Egy kivételes helyzet kivételes megoldásokat kíván. Mintha zöld utat adtunk volna Lengyelországnak, hogy megtehessen bizonyos intézkedéseket a fehéroroszországi határain, amelyek megakadályozzák a migrációval való politikai célú visszaélést is”

– szögezte le a szlovák miniszterelnök.

Fico tíz másik ország képviselőivel együtt részt vett a migrációkezelésről szóló informális találkozón az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozója előtt. Elmondása szerint ezt követi egy kis csúcstalálkozó, amelyet Fico október 22-re hívott össze Komáromba, és amelyre Aleksandar Vučič szerb államfőt és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is meghívta. Kifejtette: a nyugat-balkáni migrációs útvonallal kívánnak foglalkozni, amely szerinte jelenleg többé-kevésbé békés.

Fico szerint a találkozó célja, hogy az EU-nak is egyértelmű üzenetet küldjenek arról, „számunkra nagyon fontos, hogy a nyugat-balkáni útvonalat ne használják”. A szlovák kormányfő ezt a találkozót követően nem zárja ki, hogy más érintett országokkal, köztük Horvátországgal és Ausztriával is találkozzon.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »