A nővérek szakszervezete mindennemű beavatkozást elutasít az ágazati bérezésbe

A nővérek szakszervezete mindennemű beavatkozást elutasít az ágazati bérezésbe

A nővérek szakszervezete mindennemű beavatkozást elutasít az ágazati bérezésbe Mészáros Richárd2024. 10. 18., p – 14:29

Az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szakszervezete (OZ SaPA) elutasít mindennemű módosítást az egészségügyi dolgozók bérezésére vonatkozó törvényekben. Monika Kavecká szakszervezeti elnök ezzel reagált Kamil Šaško (Hlas) egészségügyi miniszter pénteki kompromisszumos javaslatára. A miniszter ugyanolyan béremelést ajánlott a nővéreknek és a mentősöknek, mint amilyen a konszolidáció előtti tervben szerepelt. Az orvosok bére pedig az eredeti 9,7% helyett 6,4%-kal emelkedne. A konszolidáció előtt összességében 3%-os emelést terveztek az egészségügyben.

Hírdetés

„Mai döntésével a kormány külföldre űzi a nővéreket és szülésasszisztenseket. Mert ahol hiányoznak az orvosok, nincs helyük a nővéreknek sem. A kormányhatalom ezzel megmutatta, hogy nem becsüli a nővérek és szülésasszisztensek munkáját. A környező országokban két kézzel kapnak a jól képzett szlovákiai nővérek után, csak örülnek annak, hogy elzavarják őket innen. A legszomorúbb, hogy mindezt az egészségügyi ellátás színvonala és a betegek szenvedik meg” – jelentette ki Kavecká.

Peter Pellegrini államfő pénteken aláírta a konszolidációs csomagot, mivel teljesült a kormányhoz intézett, kompromisszumkeresésre vonatkozó felhívása az egészségügyi ágazatban. Kamil Šaško (Hlas) egészségügyi miniszter ismertette az államfővel a 100 millió eurós pénzcsomagról szóló javaslatot, a pénzt az egészségügyi dolgozók bérének megfelelőbb emelésére fordítanak.

Šaško hétfő óta tárgyal az ágazat képviselőivel és Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszterrel a kompromisszumos megoldásról.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »