Rudolf Schuster Egon Erwin Kisch-díjas lett

Rudolf Schuster Egon Erwin Kisch-díjas lett

Az Egon Erwin Kisch nevével fémjelzett idei, a csehországi Letohrad városában rendezett nemzetközi tényirodalmi díjkiosztón a szlovák szerzők közül a fődíjat Szlovákia volt államfője, Rudolf Schuster nyerte két tavaly megjelent, az itáliai művészetről és a brazíliai élményeiről szóló könyvéért (Talianske umenie II., Brazília).

Egon Erwin Kisch-díjas lett öt szlovák szerző:

Ľubomír Pajtinka, Jozef Dukes, Eugene Slutsky, Igor Válek és Pavol Vitko.

Ľubomír Pajtinka a Báncsipkés községben lejátszódott eseményekről szóló művével (Šípkovské inferno) érdemelte ki a díjat, ahol az 1944-ben lejátszódott tragikus események 23 ártatlan ember életét követelték.

Hírdetés

Jozef Dukes és Eugene Slutsky a 120 szlovákiai zsinagógát bemutató (Slovenské synagógy na starých pohľadniciach) munkája elismeréseként részesült az elismerésben.

További díjnyertes szerző Igor Válek, aki tavaly jelentette meg a Jaroslav Hašek és Szlovákia (Ako chutí ovca v žinčici) című könyvét, melyben Jaroslav Hašek cseh író szlovákiai utazásait írja le.

Végül, de nem utolsósorban Egon Erwin Kisch-díjban részesült Pavol Vitko tavaly megjelent könyve (Porcelánové prasiatko) elismeréseként, melyben azoknak a katonáknak a történetét írja le, akiket politikai nézeteik miatt a normalizáció időszakában szereltek le a csehszlovák hadseregből.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »