Fico: Közeledünk az észszerű megoldáshoz a konszolidációs csomag kapcsán

Közelítünk a konszolidációs csomagról szóló tárgyalások észszerű lezárásához – jelentette ki Robert Fico (Smer-SD) kormányfő. Hangsúlyozta, a kormány mindent megtesz, hogy elfogadható ajánlatot tegyen az egészségügyi dolgozóknak.

Ha ez mégsem történne meg, szerinte akkor sem kellene automatikusan megvétózni a csomagot, de Peter Pellegrini államfőnek jogában áll azt mondani, hogy ő másképp ítéli meg a helyzetet.

„Tegnap este telefonon beszéltem a Hlas-SD elnökével, információim szerint közeledünk az észszerű megoldáshoz”

– mondta Fico újságíróknak brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Hírdetés

A kormányfő elmondta, ő nem támasztana olyan feltételt, hogy ha az egészségügyi dolgozók nem kapnak megfelelő ajánlatot, automatikusan vétózva lesz a csomag. „Rendkívül nehéz lenne a parlamenti vita megismétlése erről a törvényről” – jelentette ki, de hozzátette, az államfőnek joga van másképp dönteni és visszaküldeni a törvényt, ha úgy ítéli meg, hogy helytelen javaslatokat is tartalmaz.

Fico hozzátette, az egészségügyi dolgozókkal folytatott tárgyalásokat mindig élénk lakossági figyelem kísérte, és ez mindig így lesz.

Peter Pellegrini államfő pénteken délelőtt jelenti be, hogy aláírja-e a konszolidációs csomagot,

előtte még találkozik Kamil Šaško (Hlas-SD) egészségügyi miniszterrel. Az alapján dönt, hogy a miniszter milyen ajánlatot tett az egészségügyi dolgozóknak.
Az egészségügyben dolgozók visszautasították a kormány ágazatot érintő konszolidációs intézkedéseit, és felszólították Peter Pellegrini államfőt, hogy ne írja alá a törvénycsomagot. Az államfő kompromisszumkeresésre szólította fel a kormányt, és ettől tette függővé a vonatkozó törvények aláírását.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »