Hogy átadjuk a fiataloknak az örömhírt – Megáldották a nyírkércsi katolikus óvódát

Hogy átadjuk a fiataloknak az örömhírt – Megáldották a nyírkércsi katolikus óvódát

Óvodával bővült a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményrendszere. Az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Bölcsőde tagintézményével, a nyírkércsi Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolával egy udvarban lévő óvoda ünnepélyes megáldásra október 10-én került sor.

A kétcsoportos óvodába járó 32 gyermekkel három óvodapedagógus és két dajka foglalkozik; de nem titkolt szándéka az intézménynek az óvoda létszámbővítése. Az épületben tornaszoba, fejlesztőszoba és sószoba is található.

Az óvoda ősfák árnyékában meghúzódó udvarát csak egy kerítés választja el az idősek otthonától. Ennek köszönhetően is gyakran látják egymást a két, korban egymástól távol lévő generáció tagjai, és egymás iránti szeretetük megtapasztalását közös programok lehetővé teszik. Például anyák napján, idősek napján, karácsonykor a gyermekek látogatják meg az otthon lakóit, gyermeknapon pedig az idősek kedveskednek a kicsiknek.

Az óvoda megáldásának ünnepségén részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős helynök; Németh István püspöki titkár; Panyi József plébános, iskolalelkész; Csonka Tibor református lelkész; Rostás János Tibor, Nyírkércs polgármestere; Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató; Némethné Székely Julianna és Kovács István, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) oktatásszervezési igazgatói; Rozinka Mihály, a házigazda intézmény vezetője; Csománé Zahorák Erzsébet, a nyírkércsi tagintézmény vezetője, az egyházmegye köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, az intézmény munkatársai, diákjai, óvodásai.

Rozinka Mihály igazgató ünnepi beszédében örömmel köszönte meg, hogy a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a nyírkércsi általános iskola két évvel ezelőtti átvétele után az intézmény területén lévő, a kisebb gyermekeket nevelő intézményegységnek is fenntartója lett. Az igazgató köszönetet mondott a település önkormányzatának is, hiszen sokat dolgoztak azért, hogy a fenntartóváltás idén ősszel létrejöjjön.

Rostás János Tibor polgármester elmondta, hogy 15 éve várnak erre a napra. Már akkor úgy gondolták kollégáival, hogy az iskola a legjobb kezekben egyházi fenntartásban lenne, elképzelésüket viszont akkor nem sikerült megvalósítaniuk, de nem adták fel. Ez az ünnepség méltó módon zárja le az intézmény átvételének folyamatát, és egyben sokak számára a tervezés, szervezés és a gondoskodás útját nyitja – fogalmazott a polgármester, és köszönetet mondott az egyházmegye vezetőinek, az intézményt befogadó szerető közösségüknek, és nagyrabecsülését fejezte ki a kollégáinak, a pedagógusoknak a közös munka sikeréért tett erőfeszítésükért. Háláját fejezte ki továbbá a szülőknek, akik a katolikus iskolát választják gyermekeik számára, a gyermekeknek pedig sok sikert kívánt.

Az óvoda megáldása előtt Palánki Ferenc megyéspüspök megköszönte a gyermekeknek az imádságaikat és a nyírkércsi közösség bizalmát a katolikus intézmény választásában.

Hírdetés

A püspök megosztotta egy élményét, ami megcáfolja a divatos szlogeneket, amelyek szerint a mai világban nem lehet jó embernek lenni, vagy nem éri meg másokért áldozatot hozni.

Előző nap a budapesti Ifjú Lámpás Missziós Iskola meghívását elfogadva szentmisét mutatott be és kötetlen beszélgetésen vett részt a fiatalok közösségében, akik közül tizenegyen arra tettek fogadalmat, hogy kilenc hónapon keresztül egy közösségben élve felkészülnek a misszióra, a küldetésükre, vagyis a keresztény életre. Nem kifejezetten a papi vagy szerzetesi hivatásra készülnek, hanem egyszerűen „csak” keresztények szeretnének lenni.

„Micsoda vidámság, derű volt bennük! Ők valóban élik az evangéliumot” – mondta a püspök és beszámolt arról az Istenbe vetett bizalomról is, amit körükben megtapasztalt. A fiataloknak teljesen rábízzák magukat a Jóisten gondviselésére, és arról tesznek tanúságot lelkesen, hogy mindez működik.

„Micsoda lehetőségünk van a fiatalokkal való foglalkozás terén! Rajtunk, felnőtteken múlik, hogy merre irányítjuk őket. Azért tartunk fenn köznevelési intézményeket, hogy átadjuk a fiataloknak az evangéliumot, vagyis az örömhírt. Ezzel a bizalommal veszi át az egyházmegye az óvodát és fogadjuk a gyermekeket” – fogalmazott a főpásztor. Majd azt is elmondta, az egyházmegye azon dolgozik, hogy egyre jobb körülményeket biztosítva minden intézmény fejlődjön, és a gyermekek korban, kedvességben, bölcsességben növekedjenek Isten és az emberek előtt. Az egyházmegye készen áll arra is, hogy egy új, modern, korszerű óvodát építsen.

Az ünnepségen közreműködött Tirpák Ferenc zenepedagógus, Panyi József iskolalelkész, valamint a katolikus iskolába járó alsó tagozatos diákok, az óvodások és felkészítő pedagógusaik.

Az eseményről szóló bővebb beszámolót ITT olvashatják.

Szöveg és fotó: Kovács Ágnes

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »