Párkány zenére hangolva: Őszi Kulturális Napok változatos programokkal

Párkány zenére hangolva: Őszi Kulturális Napok változatos programokkal

A Felvidék határ menti kisvárosában, Párkányban 12. alkalommal kerül megrendezésre a zenei rendezvénysorozat, mely öt héten át egy-egy alkalommal várja a zenekedvelő közönséget.

A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás szervezője, Himmler György portálunknak bemutatta azt a programot, mely öt alkalommal igazi zenei csemegét kínál a közönségnek. Pályázatok és támogatók segítségével a belépés minden alkalommal díjtalan.

A rendezvénysorozat 2024. október 22-én,  keddi napon nyitja meg kapuit, amikor 19 órai kezdettel a Liszt Ferenc Művészeti Alapiskolában a Kor-Zár Együttes jubileumi koncertjére kerül sor. Az Énekelt versek című összeállítás egyfajta visszatekintés a Kor-Zár működésének elmúlt 35 évére. Az est folyamán az együttes egész eddigi repertoárjából merít, miközben felcsendül néhány teljesen új dal is. Népszerűségük töretlen a felvidéki tájakon. Eddig nyolc hanghordozójuk jelent meg.
Az együttes tagjai: Miklósné Zsapka Mónika – ének, Zsapka Zsolt – gitár, ének, dalszerző, Zsapka Attila – gitár, ének, dalszerző, Madarász András – gitár, billentyűs hangszerek, ének, Kovács László – dob, Farnbauer Péter –basszusgitár, Sipos Dávid – szaxofon.

A Kor-zár együttes

A kulturális est 2024. november 9-én, szombaton folytatódik a városi művelődési központban a Romengo együttes és Lakatos Mónika koncertjével, 19 órai kezdettel.

Az idén húszéves Romengo együttes a magyarországi roma folk egyik legrangosabb együttese, amely a nagyecsedi oláh-cigány hagyományon alapuló zenét játssza, feldolgozásaiban és saját szerzeményeiben egyaránt. A világ számos országában szerepeltek sikerrel. Mindhárom albumuk bekerült a World Music Charts Europe tíz legjobb lemeze közé. Hazai és nemzetközi sikerük hangszeres és stiláris gazdagságuknak köszönhető. Legfőbb ékességük a Kossuth-díjas Lakatos Mónika szívbe markoló hangja és éneke. Mónika 2020-ban a világzenei Oscar-díjnak megfelelő WOMEX-életműdíjat kapott, első cigány művészként.
A zenekar tagjai: Lakatos Mónika – ének, Rostás "Mazsi" Mihály – ének, gitár, szájbőgő, Lakatos "Guszti" János – kanna, tánc, szájbőgő, Kovács Misi – hegedű, Balogh Tibi – szájbőgő, teknő.

Romengo együttes

A következő előadásra 2024. november 16-án várják a közönséget a városi művelődési központba, amikor a Vujicsics Együttes jubileumi koncertjére kerül sor 19 órai kezdettel. Az 50 éve működő együttes sztárvendége Miquèu Montanaro lesz.

A párkányi, sőt a szlovákiai közönség régi kedvenceit láthatja viszont a közönség az öt évtizede Európa-szerte népszerű, magyarországi délszláv és balkáni népzenét játszó – Vujicsics Tihamér és Bartók Béla gyűjtéseit megszólaltató – Vujicsics Együttest, és a Keleti szél formációt életre hívó, okszitán származású világutazó világzenészt Miquéu Montanarot.

Hírdetés

Miquèu és a zenekar között fennálló szoros barátság és művészeti kapcsolat szintén a kezdetekre, a világzenei mozgalom elindulására nyúlnak vissza. Igazán különleges élményt kínálnak a koncerten felcsendülő szerb, horvát, provanszál dallamok és a különböző zenei kultúrák egymást inspiráló párbeszédéből született Vent d’est / Keleti szél dalok.

Vujicsics Együttes

2024. november 20-án, szerdai napon, 19 órakor a városi művelődési központ színpadán ismét a népszerű lengyel Volosi Együttesnek tapsolhat a közönség, akik harmadik alkalommal és közkívánatra érkeztek Párkányba.

A VOLOSI-ról túlzás nélkül elmondható, hogy az egyik legkülönlegesebb vonós zenei formáció, a világzenei piacon pedig valóban páratlan, amit a színpadon elénk tárnak: öt virtuóz vonós, elképesztő energiákkal áradó zene, népzenei ihletettség, mégis teljesen egyéni hangzás. Vérbő örömzenélés, igazi világzenei csemege! Népszerűségük ékes bizonyítéka az a több mint kilencszáz koncert, amelyeket többek között a világ legrangosabb koncerttermeiben és fesztiváljain adtak, mint. pl. a londoni Kings Place, az amsterdami Concertgebouw, a Wiener Konzerthaus, a Sziget Fesztivál, a Colors of Ostrava vagy a Hamamatsu Világzenei Fesztivál.

Volosi Együttes

A rendezvénysorozat utolsó előadására 2024. november 23-án, szombaton, 18 órai kezdettel kerül sor a városi művelődési központban, amikor a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának jubileumi gálahangversenye zárja az Őszi Kulturális Napokat. A kórus fennállásának 60 éve alatt számos hazai és külföldi sikert aratott, és saját kategóriájában kimagasló színvonalat képvisel, melyet számos kitüntetés fémjelez, mint a Pro Cultura Hungarica-díj – 2000, Esterházy Emlékérem – 2009, KÓTA-díj – 2009, Harmónia-díj – 2015.

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

Műsorválasztását különleges sokszínűség jellemzi: repertoárját a magyar zeneszerzők klasszikus alkotásai mellett a nemzetközi kórusirodalom remekművei alkotják. Az eseményen a kórusművek mellett felhangzik Antonio Vivaldi Glóriája is.
Közreműködik: a Duna Kamaraszimfonikus Zenekar, fuvolán Csető Júlia játszik, a zongoránál Szűcs Dániel, szólót énekel: Híves Mária és Horváth Diana. Vezényel: Horváth Gábor, Józsa Mónika, Kozak Olimpiu.

Az előadásokra a szervezők szeretettel várják a közönséget.

Berényi Kornélia/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »