Tovább nő a minimálbér

Tovább nő a minimálbér

2025. január elsejétől 4050 lej lesz az országos bruttó minimálbér, és továbbra is adómentes lesz 300 lej a minimálbérből – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a háromoldalú egyeztető tanács tanácskozását követően. Az intézkedést kifogásolta a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) főtitkára.

Ciolacu azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a minimálbér 4050 lejre emelésével Románia eleget tesz az uniós irányelvnek, miszerint az országos minimálbérnek az európai minimálbér 47 és 52 százaléka között kell elhelyezkednie. A hazai minimálbér a január elsejétől hatályba lépő intézkedéssel eléri az európai minimálbér 47 százalékát.

Hírdetés

Mindezek mellett továbbra is adómentes marad a 300 lejes összeg a minimálbérből.

Az intézkedést elhibázottnak értékelte a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) főtitkára, aki szerint az év közepén már nőtt a minimálbér 12 százalékkal, és jövő év január elsejétől pedig újabb 11 százalékkal emelkedik, ami alkalmazottanként további 350 lejjel terheli meg havonta a vállalkozások költségvetését, és ez óriási anyagi erőfeszítést jelent a kisebb cégek számára.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »