Szlovákiában is egyre gyakrabban találkozhatunk az ázsiai lódarázzsal

Az ázsiai lódarázs valószínűleg a tengerjáró teherhajókon jutott el Európába, s 20 évvel ezelőtt, Franciaországban észlelték először, azóta fokozatos terjedése tapasztalható egész Európában.

A környezetvédelmi tárca szerint egyre gyakoribbá válik az invazív ázsiai lódarázs előfordulása Szlovákiában. Felbukkanását az Állami Természetvédelmi Hivatalnál lehet bejelenteni QR-kód alkalmazásával a Gyorsjelző rendszeren (Systém rýchleho varovania), vagy az Állítsd meg a darazsat! (Zastav sršňa) mobilalkalmazáson keresztül.

Az ázsiai lódarazsak fészkeinek figyelemmel kísérését és eltávolítását a természetvédők biztosítják. A környezetvédelmi minisztérium szerint a lakosság segítségére is nagy szükség van a fészkek gyors észlelése érdekében. „A faj rendkívül gyors terjedési képessége miatt elsősorban az Érsekújvári, a Komáromi, a Dunaszerdahelyi, a Vágsellyei, a Galántai, a Szenci, valamint a Pozsony I-V . járásokban javasoljuk előfordulásának nyomon követését – olvasható a minisztérium közleményében.

Az ázsiai lódarázs szerepel azon invazív, nem őshonos fajok európai uniós listáján, melyek szabad természetben történő elszaporodása aggodalomra ad okot,

Hírdetés

ezért a vonatkozó jogszabályok hatálya alá tartoznak. „A tagállamoknak szükség szerint kell eljárniuk e faj területükön történő előfordulása esetén, intézkedéseket kell hozniuk a faj megjelenésének korai felismerésére, biztosítaniuk kell az invázió korai szakaszban történő gyors megállítását. Abban az esetben, ha a lódarázs az adott állam területén már elterjedt, szükség van egy állandó megfigyelési rendszer kialakítására” – közölte a minisztérium.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint az ázsiai lódarázs fák tetején, 15 méternél magasabbra építi fészkét, gyakran levelek és ágak takarásában. A fészkek gyakran találhatók házak és épületek közelében is. A természetvédők szerint csak nappal aktív. A dolgozó nőstények kifejlődése optimális körülmények között körülbelül 30 napot vesz igénybe. A királynők és a hímek nyár végén kelnek ki, párzásukra ősszel kerül sor.

Az ázsiai lódarázs első szlovákiai megjelenését 2024. szeptember 30-án észlelték az érsekújvári járásbeli Tótmegyer községben. Az állami természetvédők az elmúlt napokban számolták fel az ottani óriási fészket.
Az ázsiai lódarázs invazív, nem őshonos faj, amely veszélyes a beporzókra, beleértve a méheket is. Ugyancsak veszélyt jelent a gyümölcstermesztőkre, borászokra is, valamint mindazokra, akik allergiásak a rovarcsípésre. 2004-es Franciaországban történt megjelenése óta spontán módon terjed Európában, különösen északkeleti irányban.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »