Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok

ma: 18 órától Sepsibükszádon a Mikes Ármin Általános Iskolában a Kelekótya együttes Kalapszalag című interaktív gyermekkoncertje • Ozsdolán 19 órától a Zsögön Zoltán Művelődési Házban a Háromszék Táncegyüttes Lúdas Matyi című előadása. Szombaton: 10 órától Kovásznán a művelődési házban levetítik Szabó Attila Fába vésett történelem című dokumentumfilmjét, mely a vargyasi bútorfestő Sütő dinasztiát mutatja be. A vetítés után, 11 órától az érdeklődők kipróbálhatják a népi bútorfestést, a 4–12. osztályos diákoknak szóló foglalkozást Konnát Rita vezeti. A tevékenység ára 15 lej. A helyek száma korlátozott, jelentkezni a 0770 420 087-es telefonszámon lehet. • Uzonban a kultúrotthonban 15 órától levetítik a IV. Kaptár Dokumentumfilm-szemle keretében az Árva csillagok című filmet (rendező: Simó Boglárka), 15.15 órától Daczó Katalin alkotását, a Vándorúton kamerával című filmet, 15.40-től a Fecső Zoltán rendezte Ahogy az idő jár című filmet. 19 órától a központi parkban koncert: BRVLG – Bordalok útján. Vasárnap Nagyajtán az unitárius vártemplomban a várudvar körfolyosóján megnyílik a KépVidék alkotócsoport kiállítása.

Hírdetés

Indul az új hangversenyévad A nemzetközileg ismert és elismert szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjével kezdődik a 2024– 2025-ös hangversenyévad Sepsiszentgyörgyön. A „Fili” október 26-án, szombaton 19 órakor lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében. A nyitó hangversenyre 40, illetve 20 lejes jegyeket a városi jegyirodában lehet vásárolni. A Haáz Sándor karnagy által alapított és működtetett egyedi hangzásvilágú gyermekegyüttes 1982-ben alakult a szentegyházi 1-es számú, ma Mártonffi János Általános Iskola tehetséges diákjaiból. A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, 1985-ben készült el logója Bartha Sándor és Miklóssy Dénes képzőművészek elképzelései alapján. Az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar évente húsz-harminc alkalommal lép a közönség elé. Rendszeresen szerepelnek Erdély kis- és nagyvárosaiban, 1990 óta minden nyáron külföldi hangversenykörútra utaznak. Hangszereiket javarészt szüleik vásárolják, de az együttes is rendelkezik hangszerállománnyal, amelyből kölcsönöz a gyermekeknek. A Gyermekfilharmónia repertoárja klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból áll.

34. Népzene- és Néptánctalálkozó A Háromszék Táncszínház és a Laj­tha László Alapítvány november 8–9-én szervezi meg Sepsiszentgyörgyön a népzene- és néptánctalálkozót a Tamási Áron Színházban és a Sepsi Arénában. Fergeteges táncelőadások, koncertek, kiállítások, gyermekprogramok és kézművesvásár várja az érdeklődőket. Az esemény díszvendége idén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, mely két előadással színesíti a találkozót, fellép Paár Julcsi, Tímár Sára és zenekara, nagykoncertet ad a Heveder banda és meghívottjai: Papp István „Gázsa”, Balogh Kálmán, Eötvös Rémusz, ifj. Fodor Sándor „Neti Sanyika” és zenekara. Belépési díjak: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes november 8-i Élő Tánc-Archívum Kalotaszeg/Szatmár című előadására 50 lej a belépő, ez az esti táncházba való belépést is biztosítja; a táncházba a belépés külön 20 lej. A teljes szombati program – amely az esti táncházat is tartalmazza – felnőtteknek 60 lej, gyermekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 30 lej. Jegyvásárlás a helyszínen, illetve a központi jegyirodában hétfőtől szerdáig 8–16, csütörtökön 8–17 és pénteken 8–15 óráig.

140 éves a kovásznai református férfidalárda A Kovászna-Belvárosi Református Egyházközség október 19-én, szombaton hagyományos kórustalálkozóval ünnepli a jelenleg Antal Ernő kántor, karnagy által vezetett református férfidalárda fennállásának 140. évfordulóját. A találkozó 16 órakor áhítattal veszi kezdetét a temetőben az elhunyt kórustagok kopjafájánál, majd 17 órától a belvárosi templomban az ünneplő dalárda mellett fellép a Székelytamásfalvi Férfikórus, a Pákéi Református Egyházi Dalkör, a keresztvári Fekete Lajos Férfikórus, a Kovászna-Vajnafalvi Református Egyházközség Ho­zsánna Kamarakórusa és a Kézdivásárhelyi Hálaadás Református Dalárda. Ezt követően emléklapok átadására kerül sor, majd a résztvevők fejet hajtanak a mindenkori kórustagok tiszteletére-emlékére állított kopjafánál a templomkertben. Az eseményt ünnepi vacsora zárja. (b. j.)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »