Brüsszelben megkezdődött az uniós vezetők vacsorája, amelyen a migrációval foglalkoznak

Brüsszelben megkezdődött az uniós vezetők vacsorája, amelyen a migrációval foglalkoznak

Nyitókép: SITA

Brüsszeli munkavacsorával folytatódik az EU-csúcs, ahol a huszonhetét állam- és kormányfő most épp a migráció bonyolult kérdéséről tárgyal. A politikusok a délután folyamán először az ukrajnai orosz agresszióval, majd a közel-keleti helyzettel foglalkoztak, most pedig több órán keresztül a migráció témája van napirenden, amelyről a diplomaták már korábban is a leghevesebb vitát várták.

A ČTK információi szerint legalább 18 tagország követel szigorúbb eljárásokat a migrációval kapcsolatban. Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen megígérte nekik, hogy az új uniós végrehajtó hatalom egyik prioritása egyebek mellett egy új és hatékonyabb visszatoloncolási irányelv kidolgozása lesz.

Hírdetés

A helyzet az elmúlt hónapokban számos európai országban megváltozott. Németország minden szomszédos állammal szárazföldi határellenőrzést vezetett be, Hollandia és Magyarország végleges mentességet szeretne az EU migrációs és menekültügyi szabályai alól, Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet miatt Lengyelország felfüggeszti a menedékjogot az érkezők bizonyos csoportjai számára.

A találkozót Olaszország, Dánia és Hollandia szervezte, Csehországon kívül Észtország, Ciprus, Szlovákia, Málta, Ausztria, Lengyelország és Magyarország képviselői is jelen voltak. Végül az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is részt vett az ülésen.

A cseh miniszterelnök szerint a délelőtt ülésező államok „változtatni akarnak a migrációs politikán, nem elégedettek vele, azt látják, hogy az EU-ban egyre nagyobb problémává válik a migráció, ami a fejünkre nőtt”.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »