Zelenszkij: Sok mindent elmondtam Ficónak, Szlovákiának segítenie kell Ukrajnát

Zelenszkij: Sok mindent elmondtam Ficónak, Szlovákiának segítenie kell Ukrajnát

Zelenszkij: Sok mindent elmondtam Ficónak, Szlovákiának segítenie kell Ukrajnát Kulcsár Péter2024. 10. 17., cs – 20:40

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Mark Rutte NATO-főtitkárral tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, sok mindent elmondott Robert Fico (Smer) miniszterelnöknek a brüsszeli találkozón. Zelenszkij szerint Szlovákiának segítenie kell Ukrajnát, különben meg fogja érezni, mire képes Vlagyimir Putyin orosz elnök – tájékoztattak a TASR tudósítói Brüsszelből.

Ez volt az első találkozó Fico és Zelenszkij között. „Beszéltem vele, négyszemközt Beszélgettünk, és ez jó” – mondta Zelenszkij, aki értékelte, hogy Szlovákia és Ukrajna miniszterelnöki szinten tart kapcsolatot.

„Ápolnunk kell a kapcsolatokat országaink között, ez fontos. Hála Istennek az ő országa nem áll háborúban. Békét kívánok a népének, nem azt, amire Putyin valójában képes” – mondta Zelenszkij.

Hírdetés

Az ukrán elnök szerint úgy tűnik, Fico nem érzi, mi mindent okozhat Putyin. Felhívást intézett Szlovákiához, hogy támogassa Ukrajnát. „Ha mi meg nem állítjuk, Putyin nem fog megállni” – mondta.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, Putyin azokat az országokat szereti, amelyek az ő érdekeit szolgálják. „Putyin rajong a háborúért” – folytatta, és azt hozta fel példaként, hogy amikor az ukránok megpróbálták megvédeni északi határukat, és behatoltak az oroszországi Kurszk térségébe, a helyiek amerikaiaknak, vagy NATO-katonáknak nézték őket, és nagyon meglepődtek, amikor az ukrán katonák oroszul szóltak hozzájuk – mondta Zelenszkij.

„A helyiek elhitték, hogy a NATO támadta meg őket. Putyin olyan társadalmat épített, ahol dezinformációban élnek az emberek, és most fiatalokat kerget a halálba. Védeni fogja az általa felépített világot, ezért jobb lenne, ha sikerülne megállítanunk” – mondta az újságíróknak Zelenszkij.

Beszédében megköszönte Rutténak és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, hogy támogatják Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, és kijelentette, egy napon Ukrajna is tagja lesz a NATO-nak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »