Három pénisze volt egy férfinak, de már csak a boncolásakor vették észre

Három pénisze volt egy férfinak, de már csak a boncolásakor vették észre

Csupán másodjára fordult elő, hogy három péniszt azonosítottak egy embernél – a mostani eset azért is érdekes, mert jó eséllyel a férfi nem is szerzett tudomást erről az élete során.

Különös dolgot írtak le brit orvosok egy friss esetjelentésben: három péniszt azonosítottak egy férfinál, ami rendkívül nagyon ritka állapotnak számít. Újabb csavar a történetben, hogy az érintett erről már nem szerezhet tudomást, ugyanis csak a halálát követő boncoláson fedezték fel a dolgot – akkor is csak azért, mert a testét a tudomány számára ajánlotta fel. Külsőleg nem volt nyoma a rendellenességnek.

Mint a HVG írja, ezt az állapotot triphalliának nevezi a tudomány, és csak négy évvel ezelőtt, egy 3 hónapos iraki csecsemőnél azonosították az első esetet. A Journal of Medical Case Reports tudományos folyóiratban leírt eset még csak a második, amiről feljegyzés készült, és először bukkantak rá egy felnőtt férfinál.

A publikáció szerint a 78 éves korában meghalt, közepes alkatú, 182 centiméter magas fehér férfi esetében külsőleg semmi rendellenességet nem láttak a szakemberek. Amikor azonban boncolni kezdték, jött a meglepetés: belülről még két további pénisze is volt az alanynak. Amikor folytatták a feltárást, kiderült, hogy a férfi húgycsöve az elsődleges, valamint a másodlagos péniszén is végighaladt – utóbbi, bár méretét tekintve kisebb volt, még mindig tartalmazta a pénisz jellemző szöveteit. A harmadik szerven már nem haladt át a húgycső, és makkja sem volt.

Hírdetés

A szakemberek szerint az extra szervek nem számítanak ritkának, de jellemzően csak duplikációról van szó. A többpéniszűséggel kapcsolatban úgy gondolják, jellemzően olyan genetikai mutációk váltják ki, amelyek az androgén-receptorok expressziójára vannak hatással a fejlődés korai fázisaiban – jegyzi meg a HVG.

Mivel a pénisz egy genital tubercle nevű – magyar néven nem ismert – szövetből fejlődik ki, az orvosok úgy gondolják, a férfi mutációi ennek a megháromszorozódásából alakulhattak ki. A törvények értelmében a szakemberek előtt nem ismert a testét felajánló férfi személyazonossága, így a kórtörténete sem. Ezáltal azt sem tudni, hogy ez az állapot hatással volt-e az életére. Mivel azonban külsőleg semmi nyoma nem volt a dolognak, jó eséllyel nem sokat érzékelt belőle – bár apróbb kellemetlenségeket, fájdalmat okozhatott olykor.

A szakemberek még azt sem tartják kizártnak, hogy ha észre is vették az orvosok ezt az állapotot, egyszerűen nem tulajdonítottak jelentőséget neki, mert nem voltak kellemetlen tünetek.

HVG


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »