A tizenhatból négy migráns máris visszautazhat Albániából Olaszországba

Az olasz haditengerészet hajóján Albániába érkezett tizenhat migráns közül négy ember visszautazhat Olaszországba – közölték csütörtökön az olasz hatóságok.

Az első értékelés után az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy a 16 egyiptomi és bangladesi férfi közül négynek engedélyezik a belépést Olaszországba, ahol a hatóságok helyben fogják feldolgozni menedékkérelmüket. A többi 12 személyt kérelmük elbírálásáig az albániai, gjaderi menekültügyi központban szállásolják el.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint az említett négy férfi közül ketten kiskorúak (vagy legalábbis annak mondják magukat – a szerk.), ketten pedig súlyos egészségügyi problémákkal küzdenek, ami indokolja a befogadásukat.

A négy menedékkérő pár órával érkezése után már vissza is szállhatott az olasz haditengerészet hajójára, amely korábban a líbiai partvidék közeléből szállította őket Albániába. A többi 12 bevándorlót előregyártott épületekben szállásolták el menedékkérelmük feldolgozásáig.

Hírdetés

Az albániai "feldolgozóközpontokba" csak biztonságos országokból érkező, kizárólag az olasz hatóságok által a Földközi-tengeren felvett felnőtt férfiakat lehet szállítani. A központban nem lehet elhelyezni nőket és gyerekeket, betegség vagy kínzás tüneteit mutató személyeket, továbbá olyan bevándorlókat sem, akik hatósági segítség nélkül vagy magánhajón érték el az olasz partokat.

Az olasz haditengerészet első migránsokat szállító hajója, amely a Róma és Tirana közötti új megállapodás alapján érkezett, szerdán kötött ki az albániai Shengjinben.

Az első "feldolgozóközpont" a Tiranától 66 kilométerre északnyugatra fekvő Shengjinben épült, amely az újonnan érkezők regisztrálására és átvilágítására szolgál. A közelében fekvő Gjader városában a kérelmük elbírálására várókat helyezik el egy erre kijelölt létesítményben, majd különválasztják a menedékjogra jogosultakat azoktól, akik erre nem jogosultak, és az utóbbiakat kitoloncolják.

A 2023 novemberében kötött megállapodás értelmében az olasz parti őrség a nemzetközi vizeken felvett migránsok közül havonta legfeljebb 3 ezer embert küldhet Albániába.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »