Csaknem 943 ezer embert fenyeget szegénység Szlovákiában, a helyzet 2020-tól romlik

Csaknem 943 ezer embert fenyeget szegénység Szlovákiában, a helyzet 2020-tól romlik

A szegénység tavaly Szlovákia lakosságának 17,6%-át fenyegette, ami csaknem 943 000 embert jelent. A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetettek száma és aránya 2023-ban éves szinten 55 ezer fővel, illetve 1,1 százalékponttal nőtt, 2020-tól pedig egyre rosszabbak ezek a számok – tájékoztatott a Szlovák Statisztikai Hivatal.

„Szlovákiában 2020-ig csökkentek a szegénységi mutatók, 2020-tól azonban a COVID-19 világjárvány, valamint az árak és az infláció növekedése miatt fokozatosan romlik a helyzet” – ismertette a hivatal. Tavaly Szlovákiában hozzávetőleg minden hatodik lakos szembesült szegénységgel vagy társadalmi kirekesztéssel.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a veszélyeztetett lakosság száma és aránya hosszú távon alapvetően változik Szlovákia régióin belül. A szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának mértéke az Eperjesi kerületben a legmagasabb, ahol tavaly a lakosság 27,6%-a élt szegénységben. A Besztercebányai és Kassai kerületben is meghaladta a 20%-os szintet a szegénység kockázatának kitett személyek aránya. Ezzel szemben a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének kitett lakosok aránya hosszú ideje a Pozsonyi kerületben volt a legalacsonyabb, 2023-ban a lakosság 9,5 százalékát érintette.

Hírdetés

Az elmúlt év során Szlovákia nyolc régiójából hatban romlott a helyzet, legjelentősebben a Nyitrai és az Eperjesi kerületben. A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés által veszélyeztetettek összaránya a tavalyi évben kismértékben csökkent a Pozsonyi és a Nagyszombati kerületben – tették hozzá a statisztikusok.

Szerintük a gyermekes háztartások jobban ki vannak téve a szegénység kialakulásának, míg az egyszülős családok a legveszélyeztetettebbek, amelyekben az emberek 46,4%-át érintette a szegénység. Veszélybe kerültek a nagyobb gyermekszámmal rendelkező teljes családok is, azaz a két felnőttből álló háztartások, ahol három vagy több eltartott gyermek van. Az ilyen típusú háztartásban élő emberek 37,1%-át érintette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés.

A leggyakoribb probléma, amellyel az emberek szembesülnek, az alacsony jövedelem, míg tavaly Szlovákia lakosságának több mint 14%-a élt a jövedelmi szegénységi küszöb alatt – állapította meg a Szlovák Statisztikai Hivatal.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »