Lezárult Ferenc pápa békekövete, Matteo Zuppi bíboros moszkvai látogatása

Lezárult Ferenc pápa békekövete, Matteo Zuppi bíboros moszkvai látogatása

Október 14–16. között második alkalommal látogatott Moszkvába Matteo Zuppi bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke a Szentatya küldötteként, az Államtitkárság egyik tisztviselőjének kíséretében, a Ferenc pápa által rábízott küldetés folytatásaként. A Szentszék közleményben tájékoztatott az utazásról.

A bíboros találkozott Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Jurij Uszakovval, az Orosz Föderáció elnökének külpolitikai ügyekben illetékes tanácsadójával; Marija Lvova-Belova gyermekjogi elnöki biztossal és Tatjana Moszkalkovával, az emberi jogokért felelős elnöki biztossal.

A megbeszéléseken áttekintették, amit eddig tettek azért, hogy a kiskorúak visszatérhessenek családjukhoz, valamint a foglyok, a sebesültek és az elesettek maradványainak cseréjéért.

A bíboros tartózkodása során találkozott Antonij volokolamszki metropolitával, a Moszkvai Patriarkátus Egyházi Külkapcsolatok Osztályának elnökével, akivel különböző, főként humanitárius jellegű kérdéseket vitatott meg.

Összességében a látogatás lehetővé tette annak áttekintését, milyen kilátások vannak a humanitárius együttműködés folytatására és arra, hogy utakat nyissanak a hőn áhított béke felé.

*

Hírdetés

Matteo Zuppi bíboros első útja a béke érdekében Ukrajnába vezetett 2023. június 5–6-án, amikor is Volodimir Zelenszkij elnökkel, valamint más magas rangú tisztségviselőkkel találkozott.

Ezt követően 2023. június 28–30-án Oroszországban tett látogatást a bíboros, ahol Kirill pátriárka fogadta őt, valamint kormányzati tisztségviselőkkel tárgyalt, köztük Jurij Usakovval, az Orosz Föderáció elnökének külpolitikai tanácsadójával és Marija Lvova-Belova gyermekjogi biztossal. Az utóbbival való beszélgetés középpontjában annak a 19 ezer ukrán kiskorúnak a sorsa állt, akiket erőszakkal hurcoltak Oroszországba – írja a Vatikáni Rádió –, és akiknek érdekében Zelenszkij elnök 2023 májusában Ferenc pápától a Szentszék segítségét kérte a vatikáni magánaudiencián. Ezt a kérését az ukrán elnök megismételte 2024. október 11-én is, amikor a pápa harmadszorra fogadta őt. Zelenszkij elnök a gyermekek mellett valamennyi ukrán hadifogoly, illetve az újságírók védelmében is segítséget kért.

Az oroszországi és ukrajnai látogatások mellett a pápa különmegbízottja más vezetőkkel is tárgyalt az ukrajnai békéért közbenjárva. 2023. július 17–19. között Zuppi bíboros Washingtonba utazott, ahol többek között Joe Biden amerikai elnöknek adta át Ferenc pápa levelét, melyben a Szentatya kifejezte fájdalmát a háború okozta szenvedések miatt.

2023 szeptemberében Pekingben járt a bíboros, ahol Li Huj eurázsiai ügyekért felelős külügyi különmegbízottal folytatott megbeszélést az Ukrajnában zajló háború kapcsán, annak drámai következményeiről, a humanitárius kezdeményezésekről. Idén augusztusban telefonbeszélgetés keretében egyeztettek ismét.

Forrás: Szentszéki Sajtóközpont

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs; vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »