Zelenszkij az EU-csúcson: Ukrajna biztonsági ernyőként tekint a NATO-ra

Zelenszkij az EU-csúcson: Ukrajna biztonsági ernyőként tekint a NATO-ra

Ukrajna a NATO-tagságot biztonsági ernyőként fogja fel, olyan lépésként, amely megerősíti az országot, és biztosítékot ad számára, hogy területi integritását többé nem fenyegeti veszély. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki a brüsszeli EU-csúcs keretében tartott sajtótájékoztatón – számolt be róla a TASR tudósítója.

Zelenszkij felidézte, hogy az EU vezetőivel folytatott megbeszélésen azt mondta, Ukrajnának „erős pozícióban kell lennie” a következő, Oroszországgal tartandó békecsúcs előtt, és ez a lényege a „győzelmi tervének” is. Ukrajna nemcsak a fronton akar erős lenni, de a jövőben államként is.

Azt is megerősítette, hogy a terv jelentős támogatása nélkül is, és amellett, hogy miként fogja védeni területét az agresszorokkal szemben, Kijev a jövő évi békecsúcs előkészítésén fog dolgozni.

Mutatjuk Zelenszkij győzelmi tervének öt pontját. Többek között átvenné az amerikai egységek helyét Európában

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna folytatja-e a harcot Oroszország ellen, még akkor is, ha a nyugati szövetségesek nem támogatják győzelmi tervét, igennel válaszolt. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a nyugati szövetségesek betartják Ukrajna védelmi képességeinek megerősítésére vállalt kötelezettségeiket, máskülönben ez csak Oroszország számára lenne jó hír.

Számos kérdés Ukrajna NATO-ba való meghívásával volt kapcsolatos. Zelenszkij kijelentette, hogy a Szövetséghez való csatlakozás lehetősége reményt jelent népe számára, és erőt ad nekik.

Hírdetés

„A NATO biztonsági ernyő számukra, ez az egyetlen remény és biztonság. És az emberek a legfontosabb fegyverünk” – mondta. Hozzátette: a nagy hatótávolságú fegyverekkel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése, amelyek lehetővé teszik a mélységi orosz területen lévő célpontok eltalálását, jelzi, hogy Ukrajna nincs egyedül, és esélyt ad a háború korábbi befejezésére.

Zelenszkij győzelmi terve vagy kirobbantja a harmadik világégést, vagy csak kifogás arra, hogy miért veszíti el a háborút

Megerősítette, hogy az Egyesült Államok képviselőivel, Joe Bidennel, Kamala Harrisszel és Donald Trumppal is beszélt erről a tervről és a NATO-csatlakozásról. A volt amerikai elnöknek kifejtette, hogy Oroszország miként sértette meg a budapesti memorandumot, és jelezte, Ukrajna nem akar atomfegyvert a védelméhez, biztonságához elegendő a NATO-tagság.

Zelenszkij az észak-koreai katonák csatatéren való bevetésével kapcsolatos kérdésekre is válaszolt. Elmondása szerint az ukrán titkosszolgálatnak olyan információi vannak, hogy több észak-koreai tisztet is bevetettek már az Oroszország által megszállt ukrán területeken. Rámutatott: ugyanezek a források azt állítják, hogy Észak-Korea kész összesen 10 ezer katonát küldeni az orosz hadsereg mellé az Ukrajna elleni harcba, ami egy másik országot közvetlenül bevonna a háborúba. Irán ugyan segíti Oroszországot drónszállítmányokkal, de nem küld katonákat.

Az ukrán elnök brüsszeli tartózkodását arra használja fel, hogy a NATO-tagországok védelmi minisztereivel találkozzon. Nekik is bemutatja és elmagyarázza győzelmi tervét. Csütörtök este várhatóan Mark Rutte új NATO-főtitkárral közösen lép fel a médiában.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »