Nem a kisebbségek ellen irányul a nyelvtörvény módosítása

Nem a kisebbségek ellen irányul a nyelvtörvény módosítása

A kulturális minisztérium állítja, nem a kisebbségek ellen irányul az államnyelvtörvény módosítása, és nincs hatással a kisebbségi nyelvhasználatra.

Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter október 16 -án találkozott Gyimesi Györggyel, hogy megvitassák a törvényt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Petra Bačinská, a tárca kommunikációs osztályának vezetője.

„Újra az a helyzet, hogy a nyilvánosság egy része az ellenzék jelentős támogatásával indulatokat akar gerjeszteni és kiélezni a helyzetet nemzetiségi kérdésekben. Ezért nagyon örülök, hogy a találkozón Gyimesi György elfogadta érveinket és az államnyelv módosításának szükségességére vonatkozó indokokat.

Egyértelmű ugyanis, hogy szó sincs a kisebbségek elleni támadásról, csupán az államnyelv védelméről” –

jelentette ki Šimkovičová, aki hozzátette, a találkozót Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter szervezte.

Hírdetés

Gyimesi véleménye szerint a kulturális minisztérium úgy finomítja a módosítási javaslatot, hogy az ne érintse negatívan a nemzetiségi kisebbségeket, ellenkezőleg, megvédi nyelvüket az amerikanizmusoktól.

A tárca hangsúlyozta, hogy

természetes személyeket nem fenyeget bírság a nyelvtörvény megsértése miatt, és ez a jogszabály betartásának ellenőrzésére is vonatkozik.

A tervezett módosítást szerdán bírálta az ellenzéki SaS párt. Kijelentették, hogy a módosítás a magyar kisebbség ellen irányul, és attól tartanak, hogy természetes személyeket is megbírságolnak miatta.

A kulturális minisztérium a nyelvtörvény gyakorlati alkalmazásának tapasztalataival indokolja a módosítás szükségességét, melynek célja az államnyelv státuszának megszilárdítása, a hatékony állami ellenőrzés garantálása. Állítása szerint a törvény egyes rendelkezéseit sorozatosan sértették meg ugyanazok a személyek, ennek oka pedig az alacsony bírságok és az ellenőrző szerv korlátozott hatáskörei.

TASR/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »