Elkezdődött a kerékpároshíd építése Nagyszombat megyében

Elkezdődött a kerékpároshíd építése Nagyszombat megyében

Nagyszombat megye megkezdte a D1-es autópálya feletti kerékpároshíd építését. Ez köti majd össze az autógyárat a Nagyszombat melletti Zavarral – adta hírül a megye sajtóosztálya.

Nagyszombat megye folytatja a Vág menti kerékpárút azon szakasza építésének következő részét, amely a nagyszombati Stellantis autógyárat köti össze Zavar községgel. Az 1,7 kilométeres kerékpárút a D1-es autópálya felett átívelő gyalogoshidat is magában foglalja majd – a megye már átadta az építkezési területet a kivitelezőknek mind a kerékpárút, mind a gyalogoshíd esetében.

Az építési munkálatok összköltsége 1,8 millió euró, amelyet a Helyreállítási Alapból társfinanszíroznak.

„Tanulmányunkkal összhangban a városok és falvak közelében is a kerékpárutak építésére összpontosítunk, hogy a munkába, iskolába vagy más tevékenységekre való ingázás teljes értékű és fenntartható alternatíváját teremtsük meg, az ár-érték arány elve alapján” – mondta Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke.

A Zavart és Stellantist összekötő kerékpárút az első olyan regionális projekt, amelyre a Helyreállítási Alapból kap támogatást a megye – hívta fel a figyelmet. „Az autógyárnál lévő körforgalomtól a Nagyszombat melletti Zavarig építjük. Most a D1-es autópálya feletti kerékpároshíd építését kezdjük el. Az összes szükséges engedély elkészültének köszönhetően korábban átadtuk az építkezést a kivitelezőnek, ami azt jelenti, hogy a munkálatok egy része még a téli szezon kezdete előtt befejeződik” – magyarázta a megye elnöke.

Hírdetés

A kerékpárút a harmadosztályú út mentén halad majd párhuzamosan a Stellantis autógyárnál lévő körforgalomtól a Zavar falu elejéig tartó szakaszon.

Az utat a CS Kft. kivitelezi, amely már megkezdte a földmunkákat. A D1-es autópálya feletti gyalogoshíd építését a Swietelsky-Slovakia és a Cb-mont Kft. konzorciuma végzi.

A kerékpároshíd építésének korai szakaszában a híd alapjainak építése folyik, ami miatt a D1-es autópályán forgalomkorlátozásra volt szükség.

A jelenlegi híd alatt, Zavar község közelében mindkét irányban 400 méter hosszan szűkítik az útpályát, a szóban forgó szakaszon pedig a sávok számának megtartása mellett csökkentik a sebességet. Kérik a járművezetőket, hogy a szóban forgó szakaszon való áthaladáskor különös figyelmet kell fordítsanak az ideiglenesen kihelyezett közlekedési táblákra.

TSK/SZE/Felvidék.ma

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »