A kőszegi Szent Imre-templom felújított mellékoltárképeit bemutató kiállítás nyílt Szombathelyen

A kőszegi Szent Imre-templom felújított mellékoltárképeit bemutató kiállítás nyílt Szombathelyen

Egy időben több templom felújítása zajlik Kőszegen, az egyik a Szent Imre-templom. Ennek részeként zajlott hónapokon át két mellékoltár festményeinek restaurálása. A Győztes Immaculata Schaller István festőművész alkotása 1772-ből, míg az 1766 körül készült Mária megkoronázása című kép festője ismeretlen. A festmények október 9-től láthatóak a Szombathelyi Képtárban.

A megnyitón Cebula Anna, a Képtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, a két festmény magasztos példái annak az egyházi művészetnek, amely tartalmával és kvalitásával arra volt hivatott, hogy közelebb hozza az emberhez az igazságot Istenről, imára buzdítsa a híveket és elősegítse az elmélyülést, megteremtve lelkünkben a csendet.

Székely János szombathelyi megyéspüspök köszöntőjében hangsúlyozta, hogy amikor egy templomot felújítunk, olyankor értéket mentünk, hogy aztán még gazdagabban tárjuk az érdeklődők elé. Így történt ez többek között a jáki templom esetében is, ahol előkerült az alapító sírja, egy apáti miseruha, valamint Árpád-kori sírok. És így van ez a kőszegi Szent Imre-templom esetében is, erre példa a két oltárkép.

A megyéspüspök ezután Mária személyéről és az Egyházban betöltött szerepéről fogalmazott meg gondolatokat és a képeken szereplő jelképekről is beszélt. „A Szűzanya szimbóluma a tökéletes emberi életnek, ő minden keresztény ideálja:

Ez az üzenet érkezik hozzánk a képekről is” – mondta Székely János.

Hírdetés

Sarkadi Márton építész a restaurálással kapcsolatban elmondta: két külön műhelyben újították fel a festményeket, amelyek a Szent Imre-templom diadalívének két oldalán álló mellékoltárokról valók.

Legutóbb 1937-ben restaurálták a képeket, a kor színvonalának és előírásainak megfelelően, ami segített megőrizni őket napjainkig. Az idők során azonban szennyeződtek, besötétedett a színük, a széleken pergett a festék. Hullámosodás viszont nem volt tapasztalható, köszönhetően az 1937-es munkának. Elsőként a vakkeretek és álvászon ellenőrzése történt meg, amelyek szerencsére jó állapotban voltak. Alapos tisztítás, portalanítás kezdődött, majd az évtizedek alatt lerakódott szennyeződéseket eltávolították. Leválasztották a korábbi, besötétedett lakkréteget, ezután az átfestéseket azonosították, eltávolították, a képet pedig szakszerűen restaurálták.

A két festmény november 10-ig látható a Szombathelyi Képtárban.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »