Az orvosok béremelést követelnek, de közben Szlovákiában végzett orvosok ezrei dolgoznak Csehországban

Az orvosok béremelést követelnek, de közben Szlovákiában végzett orvosok ezrei dolgoznak Csehországban

A magas bérekkel még nem lehet megtartani a szlovákiai orvosokat. Az orvosok tömeges felmondásának hátterében jóval árnyaltabb összefüggések állnak. És tegyük hozzá azt is, hogy sokat elárul a tény, hogy folyamatosan emelkedik a Csehországban dolgozó, de Szlovákiában, szlovákiai adófizetők pénzéből egyetemet elvégző orvos dolgozik például Csehországban.

Az orvosok szakszervezete több mint háromezer felmondást gyűjtött be tiltakozásul a kormány konszolidációs csomagjára. A konszolidáció ugyanis azt tartalmazza, hogy a korábban megállapodott 9,7 százalékos béremelésüket 3 százalékra csökkentik. Az állam 259 milliós megtakarítást remél a lépéstől, ám az orvosok láthatóan nem vevők az ötletre.

A szakszervezet kijelentette, hogy nem fogad el semmilyen megszorítóintézkedést az egészségügyben, és felszólította Peter Pellegrini államfőt, hogy ne írja alá a konszolidációs csomagról szóló törvényt. Közben Kamil Šaško, az új egészségügyi miniszter próbál kompromisszumot kötni az orvosokkal.

Ez a kompromisszumos megoldás a minisztérium részéről azt jelentené, hogy az egészségügyi nővérek béremelése megmaradna az eredetileg tervezett 9 százalékos szinten, az orovosoké pedig a 3 százalék helyett „csak” 6 százalékra csökkenne. Egyelőre azonban úgy fest a dolog, hogy a szakszervezet ezt nem fogadja el.

Nem pénzkérdés, többről van itt szó

A Postoj kereszténydemokrata hírportál cikke mélyebben utána nézett az adatoknak, amelyek igencsak tanulságos képet festettek le.

Az ellentmondás világos: mikor 2022-ben az orvosi szakszervezet sarokba szorította a Heger-kormányt, és a gazdasági lehetőségeiben Szlovákiánál előrébb járó Csehországnál is magasabb béreket harcolt ki, az nem hozta el a várva várt eredményt. Sőt.

A Cseh Orvosi Kamara adatai szerint 2018 óta folyamatosan emelkedik a Csehországban dolgozó, tanulmányait Szlovákiában végző orvosok száma, ami tavaly 2433 fő volt. 

Mindeközben Szlovákiában kóros az orvoshiány, nincsenek szakorvosok, hónapokig tart bejutni egy-egy szakorvosi kivizsgálásra. Maguk az orvosok (különösen a gyermekorvosok) túlterheltek. A probléma leegyszerűsítve az, hogy hiába kínálnak több pénzt, ha egyszerűen csak 24 órából egy nap, és valamikor élni kell, az orvosnak is.

Az már évek óta ismert tény, hogy az orvosok kivándorlásának hátterében az áll, hogy jóval jobb a munkakörnyezet külföldön, mint Szlovákiában. Stabilabb a háttér, nincsenek káros torzulások a biztosító-egészségügyi intézet-orvos-beteg láncban, jobban ki van építve a körzeti orvosi hálózat, ami eleve hatékonyabbá teszi a szakorvosok dolgát. Nem beszélve a jobban felszerelt rendelőkről és a külföldön elérhető technológiákról, karrier- és kutatási lehetőségekről.

Hírdetés

A pénz ebben a sorban valószínűleg nem is fér fel a dobogóra, hiszen aligha tud akkora fizetést kínálni a szlovák egészségügy, hogy a fent felsorolt előnyöket felül tudja múlni.

Egy 2018-as felmérés arra kereste a választ, hogy mi alapján dönti el egy orvos, hogy külföldön akar dolgozni. A fizetés csak a hetedik volt a szempontok között, az első három helyen a kórházak rossz felszereltsége, a szlovák egészségügyi politika elégtelensége szerepelt, illetve az, hogy külföldön több lehetőséget kínálnak szakmai fejlődésre. Rögtön ezek után a negyedik helyen jött a szlovák egészségügyet átszövő korrupció problémája. 

2022-ben az orvosok 1000 eurós béremelést harcoltak, így havi bevételük bruttóban 4500 euróra emelkedett. Annyit keresnek (bár jóval többet dolgoznak) mint egy parlamenti képviselő, mégsem sikerült ezzel a lépéssel feltartóztatni a trendet, ami az orvosi ellátórendszert folyamatos nyomás alatt tartja.

Szlovákia élen jár a munkaképes korú lakosság elvesztésében, a külföldön munkát vállalók többsége Németországot választja

Kényes téma, politikai akarat híján pedig még kényesebb lesz

Az Oktatáspolitikai Kutatóintézet (IVP) adatai szerint a 2022/23-as tanévben 2600 szlovák állampolgárságú orvostanhallgató tanult csehországi egyetemeken, ami több, mint a Komenský Egyetem Orvosi Karának összes diákja.

Teljesen világos, hogy komoly problémával állunk szemben, amely azonban egyáltalán nem újkeletű és nem most került a figyelem középpontjába először. A 2020-as választási kampány során a Smer belengette, hogy kötelezni kellene az orvosi karon végzőket arra, hogy bizonyos évet Szlovákiában kell ledolgozniuk, annak fejében, hogy az állam (az adófizetők) állják a taníttatásukat.

Az ügyből azonban nem lett semmi. Egyszerű az ok: Szlovákiától nyugatra minden ország hasznot húz abból, hogy Szlovákia hagyja elmenni szakképzett munkaerejét, így ha Pozsony bármit lépne, a liberálisok, a sajtó és a „nyugati partnerek” azonnal nekiesnének a kormányzatnak. Az érdekelt országok TOP 3-asa Németország, Ausztria, Csehország.

Emlékezzünk vissza, hogy a Matovič-kormány és koronavírusjárvány idején a legdurvább határlezárásokkor is lehetővé tették, hogy a nővérként, gondozóként Csehországban és Ausztiába ingázok átjussanak munkahelyükre. A Magyarországgal közös határszakaszon viszont egy ideig ilyen kivételes bánásmód nem illette meg az ingázókat.

Politikai akarat egyelőre nem nagyon látszik az orvoshiány és az agyelszívás megoldására. Helyette megy a tűzoltás és az vegyesen megítélt trend, hogy nő az ukrán orvosok száma Szlovákiában. Velük azonban néhány éve akadtak problémák: nem tudták letenni a különbözeti vizsgákat – hogy a szlovák nyelvismeretet ne is említsük. A liberális sajtóban persze nem az ellátás színvonala felől közelítették meg a problémát, hanem onnan, hogy túl szigorú a különbözeti vizsga, vigyék az illetékesek lejjen a szintet.

Ha tágabban nézzük a trendet, akkor különös láncot figyelhetünk meg. A szlovákiai orvosokat elszívja Csehország, Ausztria és Németország, a német orvosokat Svájc és az Egyesült Államok. A Szlovákiában keletkező vákumot harmadik országokból érkezőkkel próbálják megtölteni. Csakhogy ez jóval lassabban megy és jóval több problémát okoz az ellátás és az egészségügy működtetésében, mint szeretnék.

Nagyon valószínű, hogy a valódi problémát ezúttal sem oldja meg a kormány, így az agyelszívás és vele az orvoshiány, a több hónapos várakozási idők és az ellátás színvonalának csökkenése és a vizsgálatok drágulása velünk marad.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »