Újabb reménybeli jogászok kaptak ösztöndíjat

Újabb reménybeli jogászok kaptak ösztöndíjat

A Magyar Nemzeti Tanács negyedik alkalommal hirdette meg jogászösztöndíj-pályázatát, amely iránt idén is nagy érdeklődés mutatkozott.

Az ünnepélyes szerződés aláíráson húsz jövendőbeli vajdasági magyar jogász vett részt. Az eseményre a szabadkai Szekeres László Alapítvány dísztermében került sor. A Magyar Nemzeti Tanács negyedik éve hirdette meg a Vajdasági Jogászösztöndíj Programot. Olyan személyek pályázhattak, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, és első ízben felvételiztek a Szerb Köztársaság területén megvalósuló akkreditált jogászképzés első évfolyamára. Összesen 20 pályázati dokumentáció érkezett az MNT Hivatalába, melyek közül a Pályázati Bizottság mindegyiket pozitívan bírálta el.

A vajdasági magyar fiatalok körében az ösztöndíj bevezetése óta növekedett azoknak a száma, akik jogi tanulmányokba kezdtek.

Deli Ivett, jogászösztöndíjas, Drea
„- Mindig is kiálltam a saját igazamért. Igazából szeretek is veszekedni az emberekkel, tehát úgy gondoltam, ez nagyon jó irány számomra, s hogy az emberek igazáért harcoljak.
– És ez a jogászösztöndíj mit jelent számodra?
– Nagyon nagy előnyt a tanulásban, nagyon nagy segítséget szerintem a tanulók számára.”

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott juttatás havi összege nettó 100 ezer forint dinár ellenértéke, amelyet tanévenként 2 részletben folyósítanak a nyertes pályázóknak. Ez az év tíz hónapját tekintve, a négyéves tanulmány idejére összesen négymillió forintot jelent hallgatónként, emelte ki Fremond Árpád, az MNT elnöke: „Ebben a négy évfolyamban most 69 tanuló lesz összesen. Mindenki számára világos, hogy óriási szükség van jogászokra, hiszen a részarányos foglalkoztatás tekintetében van mit tennünk, folyamatosan küzdünk, folyamatosan harcolunk. És hiába ez a küzdelem, hiába ez a harc, amennyiben nincsenek szakkáderek. Azt lehet elmondani, hogy gyakorlatilag ennek az iskolaévnek a végén, 2025 júniusában az első hallgatók is végeznek majd remélhetőleg az egyetemen, és azt tudjuk mondani, hogy a 2025-ös évtől figyelhetjük azokat, akik diplomáztak, és azon gondolkodhatunk, és azon dolgozhatunk közösen, hogy hogyan tudjuk őket elhelyezni az elkövetkező időszakban.”

Hírdetés

Munkanélküli magyar ajkú jogász nincs Vajdaságban, mondta dr. Pásztor Bálint. A VMSZ elnöke, aki maga is jogászprofesszor, úgy fogalmazott, hogy a jog a jó és igaz művészete: „Rövidesen nem csak azt tudjuk majd mérni, hogy mennyien tartják fontosnak, hogy joghallgatóvá váljanak, hanem azt is tudni fogjuk mérni, hogy mennyivel tudtuk a gyakorlatban növelni a kétnyelvű jogászok, a vajdasági magyar jogászok számát. Hiszen számos olyan munkahely van, amely arra vár, hogy betöltsék őket, hiszen én minden évben elmondom, hogy a vajdasági magyar munkanélküli jogász ez a nem létező kategória. Mindenki találhat munkát, aki a szakmában el szeretne helyezkedni, és ezzel a hivatással nagyon sok helyen el lehet helyezkedni.”

A jogászösztöndíjak pályázatát az elkövetkező években is kiírják – hangzott el az eseményen.

Forrás: PannonRTV

The post Újabb reménybeli jogászok kaptak ösztöndíjat appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »