Magyar diákok perelik az államot

Magyar diákok perelik az államot

Magyar diákok készülnek perelni az államot a román érettségi vizsgán elért gyenge eredményeik miatt, mivel szerintük Bukarest diszkriminálja a magyar tanulókat azzal, hogy nem idegen nyelvként oktatja számukra a románt – tájékoztatott a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Az önkormányzat egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón ismertette a magyar diákok román érettségije kapcsán tett eddigi lépéseket és eredményeket. A közlemény szerint 17 volt diák ügyét vizsgálják, akik más tárgyakból jól vizsgáztak, de románból nem sikerült megfelelő jegyet szerezniük az érettségin.

Hírdetés

A 18. évüket betöltött fiatalok bírósági keresetet készülnek benyújtani, melyben erkölcsi kártérítést kérnek az oktatási minisztériumtól a hátrányos megkülönböztetés miatt. A diákokat képviselő Szikszai Tamás ügyvéd közölte, újabb fiatalok csatlakozását várják a perhez. Rámutatott: egy egészséges társadalomban nem jogi eszközökkel kellene kikényszeríteni, hogy biztosítsák a gyerekek oktatáshoz való alapvető jogát.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »